Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tämjd nobelpristagare

    Nobelpristagaren Gao Xingjians pjäs Mellan liv och död låter en kvinnas hämndaria ackompanjeras av den man som anklagas i monologen, en Demon och en Gamling. Gao anger i sina anvisningar till pjäsen att det hela skall vara mycket konstgjort och stiliserat. Den traditionella kinesiska teatern möter alltså den moderna västerländska, här ryms gyckel, inbillningsrik dans, akrobatik och magi – om man så vill.

På Dramaten har man, rimligen av kompetensskäl, valt en annan väg. Scenrummet har lutande väggar och rekvisita från femtiotalet. Mannen läser en franskspråkig tidning och rester av Piaf ljuder emellanåt ur transistorn. Med stor auktoritet far Basia Frydman kring och berättar om den hopplöse mannen, den dominerande modern och andra havererade drömmar ur ett liv på väg mot den ensamhet som är ett av Gaos författarskaps teman.

 

    Det finns ögonblick som är på väg mot en intressant teater, som när Per Eric Asplund eller Francoise Joyce utför pantomimer i det bortre scenrummet och realismen för en stund överger publiken. Men annars förefaller mig uppsättningen alltför domesticerad, tämjd till en igenkännbar kvinnas problem med män, mod och mor. Och det hela är naturligtvis könspolitiskt korrekt.

Claes Wahlinteater

MELLAN LIV OCH DÖD

av Gao Xingjian

Övers: Göran Malmqvist

Regi: Staffan Roos

Scenografi: Jan Lundberg

I rollerna: Basia Frydman, Per Eric Asplund, Francoise Joyce

Scen: Dramaten, Fyran

Speltid: 1 tim

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet