Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Mordet på en mordserie

Michelle Forbes som Julianna Cox. Fotnot: Uppdrag mord sänds i SVT1 kl 22.00 i kväll.   Michelle Forbes som Julianna Cox.
Fotnot: Uppdrag mord sänds i SVT1 kl 22.00 i kväll.

    Vid 90-talets början var Uppdrag mord tv-serien som med sin chockerande rörliga och respektlösa berättarteknik inspirerade filmare som Dogma- brodern Lars von Trier. I seriens nya version är det formel A 1 i den amerikanska actiondramaturgins självhjälpslåda som gäller. Eller vad sägs om att detektiven Kellerman i början på avsnittet ser sin suddiga bild i spegeln för att i slutet se sin tydliga spegelbild? Det betyder a) han har varit en usel polisman som b) under avsnittets lopp gjort ett hederligt polisjobb och c) fått beröm från sin värsta rival Falcone och är därmed en man som kan se sig själv i ögonen.

Och det här ska vara Uppdrag mord. Man blir generad.

I den nya omgången av serien har producenterna helt bytt inriktning vad gäller publiken. De latinamerikanska såporna är just nu enorma framgångar på tv-marknaden i delar av USA, vilket möjligen är en förklaring till att så många av skådespelarna från ursprungsversionen har bytts ut eller skjutits åt sidan. Detektiven Falcone som stoltserar med sicilianskt påbrå är exempel på de som tillkommit: aktörer med latinamerikansk eller italiensk bakgrund.

    Tematiken är också långt mera privat nu. Kellerman, polisen som inte längre är polis, tycks vara den ende i avsnittet som gör ett stycke polisjobb. De övriga är mest upptagna av sina privata problem: skilsmässa, gamla gräl eller hur få ihop det med en kollega.

Tydligaste beskedet om förändrad inriktning finns kanske på kvinnosidan. Förra utgåvans kvinnliga detektiv, bitsk och i säckig kavaj, var "white trash" från landsbygden utanför Baltimore. Hon har nu bytts mot etniskt mer korrekta och långt sexigare modeller.

Men det som har mördats i seriens nyversion är själva kollektivet. Det har istället fått återuppstå i två andra tv-serier - Sopranos maffiafamilj på söndagskvällarna och i Vita huset, serien som varje tisdagskväll ger teamwork ett nytt ansikte.

Tove Ellefsen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet