Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Se upp. Plötsligt är det för sent

Merete Mazzarellas senaste verk är fyllt av kloka citat ur väl valda verk och mogna kommentarer.   Merete Mazzarellas senaste verk är fyllt av kloka citat ur väl valda verk och mogna kommentarer. Foto: SCANPIX

    I mitten av juli svänger sig sommaren kring sin axel. Då ändrar sig på några dagar allt. I livets mitt händer något liknande, obevekligt: sånt som förut legat framför en, i uppskjuten diffus oåtkomlighet - är plötsligt för sent. Då gäller det att vara förberedd, menar Merete Mazzarella, finlandssvensk litteraturprofessor och författare till flera tanke- och essäböcker om läsande som själsdaning och fördjupad feelgood. Mazzarellas ungdomsidol Jim Morrison blev inte ens tretti och redan i år avvecklas hans grav på Père Lachaise. Femti är inte för tidigt att börja tänka på åldrandet, skriver Mazzarella. Själv är hon 55.

Då svänger sig sommaren kring sin axel är packad av genomkloka citat ur väl valda verk, av mogna kommentarer om gerotranscendens och långsam lycka och fina anekdotiska stick. Som den om fransyskan Jeanne Calment som slutade röka vid 115 men dog först vid 122. Anledningen till att hon slutade röka var att hon snubblade i trappan på väg upp till grannen för att bomma en cigarett. Och bröt höften.

 

    Det är aldrig för sent att sluta röka. I am a Lizard King, I can do anything. Ann Davidson, som själv vårdar sin tidigt demente make berättar i en annan av Mazzarellas referenser, Alzheimer. A love story (1997), hur hon kör ett band om och om igen i sin Walkman där en buddhistisk munk upprepar: "Det finns fyra saker vi måste minnas. Det hör till vår natur att bli gamla. Det hör till vår natur att bli sjuka. Det hör till vår natur att skiljas från dem vi älskar. Det hör till vår natur att dö".

Så varför vara natur. I tv-programmet Röda rummet häromveckan - om Science fiction - antog en av deltagarna, en fysiker, att vi om femtio år skulle kunna föra över våra medvetanden, tekniskt, till någon form av immateriell information. Han svängde ut sin tomma hand som för att visa att han själv skulle rymmas där.

 

    Om Jeanne Calment kunde röka till 115 så finns det alltså en och annan vissen femtiåring som kan hoppas på evigt liv. Men Mazzarellas bekymmer når inte dit. Hon har familjegrav.

Pia Bergström- Edwards
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet