Aftonbladet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det goda samhällets röst

MAGNUS RINGGREN om Tomas Tranströmers nyfunna haikudikter

Foto: ULLA MONTAN

 

När rymmaren greps

bar han fickorna fulla

med kantareller.

*

Natt - en långtradare

går förbi, internernas

drömmar i darrning.

Tomas Tranströmer, ur Fängelse (Edition Edda).

 

    Haikun är ingen ny form för Tomas Tranströmer, inget resultat av den påtvingade ordknapphet som han lever i sedan sin stroke 1990. De tre radernas stränghet och lätthet var aktuella för honom redan i slutet av 50-talet. Haikun fyller kanske samma funktion som de antika versmåtten i de första böckerna. Och de samsas ju med haikuer i de senaste.

1959 besökte Tranströmer sin vän psykologen och poeten Åke Nordin (bortglömd i dag, en bok hette Blåeld, jag har sett den på Myrorna) som då var anstaltschef på Hällby ungdomsfängelse. Tranströmer var själv psykolog och skulle snart arbeta på en liknande anstalt - Roxtuna.

Till nyåret 1960 sände Tranströmer åtta haikudikter om sitt besök på Hällby till Åke och Ulla Nordin. Detta brev har nyligen återfunnits, och dess åtta dikter - tillsammans med en nionde som av nån anledning inte kom med den gången - trycks nu för första gången i den lilla volymen Fängelse.

Boken kommer ut i morgon, och jag har haft den stora glädjen att vara med på förlagssidan.

 

    Två av dikterna återges här. Den om rymlingen och kantarellerna har en viss klassikerpotential.

Det rör sig om tillfällighetsvers på mycket hög nivå. De nio dikterna lägger en del nya dagrar över temat fångenskap och frihet hos Tranströmer. De visar honom också från en lite oväntad sida - yrkesmannens. Här talar den empatiske psykologen som iakttar utsatta människors belägenhet.

På sätt och vis är han det goda samhällets röst, folkhemsdrömmens.

Magnus Ringgren
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet