ÅSIKT

Nytt och gammalt

1 av 2 | Foto: Maarten Van den Abeele
Den belgiska dansgruppen Ultima Vez.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I Helena Franzéns nya koreografi

The Race framstår dansen så uppfriskande nutida, som om den var något helt obegagnat och nytt. På Moderna Dansteatern går den röda löparbanan i en oval runt rummet som på ena sidan flankeras av färgglada standar, vid tramporgeln sitter kompositören Sten Sandell och mullrar rytmer samt inflikar direktiv med högtalarröst över arenan där de fem dansarna ägnar sig åt uppvärmningens tänjningar och avslappnande skakningar. Så börjar det, kampen och tävlingarna, och det är "no excuses just results" som gäller. Dansen bär på ett alldeles underbart träffande och humoristiskt sätt spår av riktiga sportgrenar och samtidigt är det som om de otroligt skickliga dansarna skapar en helt fristående värld av glidande rörelser och kamratliga kombinationer man aldrig sett förut.

Det kan man däremot

inte säga om gästspelande belgiska kompaniet Ultima Vez på Dansens Hus. Internationellt kände koreografen Wim Vandekeybus Inasmuch as life is borrowed utgör en blandform av dans, film, musik och performance men det tungt teatrala och mörkt depressiva anslaget kan man känna igen även från den samtida teaterns scener. Dansarna hänger inledningsvis från enorma slaktkrokar och det existentiella temat går från födande till död, genom blod, svett och stilla regndroppar. På ett frustrerande sätt är det faktiskt som om man vet vad som komma skall i denna förhållandevis retoriska och direkt ordrika föreställning.

Lyriska partier med rökslingor

och ljuständare som hissas upp och ner över den scen där var och en samtidigt framhärdar som de kan, och på spanska, norska, engelska och franska berättar om sina bekymmer och tankar, och en mer konventionell koreografi där alla elva dansarna och skådespelarna gemensamt ingår och i turer frammanar bilder av livet som repetition och pågående strid. Båda föreställningarna spelas få gånger. Gå till Moderna Dansteatern.

dans

Barbro Westling