Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tillsammans med Bourdieu?

Ur förra veckans nummer av Arbetaren: Bourdieus upprop tar fyra sidor.   Ur förra veckans nummer av Arbetaren: Bourdieus upprop tar fyra sidor.

    Många är de som under det dryga år som gått sedan demonstrationerna i Seattle funderat på hur den globala demokratiseringsrörelsen ska kunna enas. Till dem sällar sig nu också den franske sociologen Pierre Bourdieu. I förra veckan publicerade ett tiotal tidningar över hela Västeuropa ett upprop, kallat Moteld II, som just handlar om behovet av att knyta fastare band mellan radikaler på den europeiska scenen (den svens-ka översättningen publicerades av Arbetaren;

www.arbetaren.se/2001/moteld>/b>

Även om några av tidningarna som publicerade uppropet, till exempel frans-ka l"Humanité, grekiska Ta Nea och italienska Il Manifesto har en historia inom den auktoritära vänstern och gröna die tageszeitung nästan blivit tyskt regeringsorgan, är Bourdieu noga med att dra rågången mot dem som vill införa nya hierarkier. Demokratiseringsrörelsens hårdnackade distans till fackföreningar och partier räknar han till dess stora landvinningar, och om något annat än ett nätverk kan och ska det inte bli tal. Även om rörelsen behöver intellektuella för att utvecklas, får det inte heller bli fråga om att dessa ska skaffa sig några maktpositioner.

 

    Så långt ligger Bourdieu alltså i rörelsens huvudfåra. Men inte desto mindre provocerar hans inlägg fram frågor. Till exempel: behövs det verkligen en europeisk rörelse? Räcker det inte med den globala som redan finns?

Kan man ens knyta fastare band inom ett nätverk utan att riskera att den mikrodemokrati som är dess kärna kläms sönder? Även om man i första hand satsar på att arrangera träffar och sommaruniversitet måste ju någon inbjuda till dem. Och dessa intellektuella " kommer de någonsin att ha något annat i skallen än sin egen karriär? Är det inte bättre att upprätthålla samma taktiska distans till dem som till massmedia?

Dessa och andra frågor kommer de närmaste veckorna att diskuteras i samma tidningar som publicerade texten. Kanske kommer Bourdieus upprop att öka intresset för EU och europeiska frågor, eller kanske blir slutsatsen helt enkelt att de, trots allt, är rätt ointressanta.

Mats DelandSenaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet