Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Att dö för tillväxten

    Dying for Growth, att dö för att främja tillväxten. Så heter en nyutkommen bok om hur hälsotillståndet i världen avspeglar de djupa klassklyftorna, nationellt och globalt. Döden sätts i system av ekonomiska och sociala maktförhållanden. Och av läkemedelsbolagens vinstbegär.

De senaste decenniernas allians mellan Thatcher-Reagan-ideologin och Valutafonden och Världsbanken spred sjukdomar och död till de fattigaste och slet sönder det svaga nätet av sjuk- och hälsovård. Allt skulle privatiseras och ”strukturanpassas” för liberalismens och de rika långivarnas behov.

Medellivslängden sjönk dramatiskt, barnadödligheten växte snabbt. Marknadens krav på underkastelse, slog inte bara ut småjordbruk och lokal industri utan stora delar av hälsosektorn. Under 1980-talet förlorade 80 000 sjukvårdsanställda sina jobb i dåvarande Zaire. I Ghana halverades antalet läkare och i Senegal försvann fem sjättedelar av sjuksköterskorna.

 

    IMF:s och Valutafondens krav på privatiseringar och avgifter inom u-ländernas sjukvård fördubblade barnadödligheten i flera länder och slog sönder den föreebyggande vården mot exempelvis Aids.

Under tiden skar den rika världen ner u-hjälpen med 40 procent.

Medan kapitalismen tillber tillväxtens beläte sprider den död och misär till världens fattiga.

 

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet