Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En röra bland osäkra unga

    Det har alltid varit svårt att vara ung. Särskilt i litteraturen, även om det i Sverige väl först var med Strindberg och Hjalmar Söderberg, som problemet formulerades litet tydligare, och författarna började ringa in det där glappet mellan barndom och vuxenhet, när en människas identitet leker kurragömma med sig själv.

Det är spännande att följa hur det här temat förändras med tiden och byter skepnad i takt med samhällets skiftande utveckling. Mats Kolmisoppi tycks med sin novellsamling Jag menar nu befinna sig exakt rätt i tiden år 2001. Miljöerna skiftar mellan skateboardare, anarkister, datanördar, ninjabeundrare och andra grupperingar. Osäkra ungdomar vimlar runt och försöker fylla sina liv med något som de innerst inne inte riktigt tror på för att sedan efter novellens slut förmodligen gå vidare och pröva andra livsinnehåll.

 

    Mats Kolmisoppi verkar, åtminstone så långt jag kan följa honom, hitta rätt i de olika föreställnings- och språkvärldar de här ungdomarna försöker bygga upp sig med. Miljö och språk känns autentiska, men det är alldeles omöjligt för läsaren att hålla isär de olika unga figurer, som talar och agerar, från novell till novell. Fast just det kanske var poängen.

Lennart Bromander

 

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet