Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Och nu...Cook!?

Robin Cook.   Robin Cook.
Foto: AP

    Robin Cook är brittisk utrikesminister. Ganska snart, närmare bestämt den 7-8 maj, kommer han att utses till ledare för Europas socialdemokratiska parti. Slutsatsen är lätt att dra, det finns nämligen ingen motkandidat.

Protester förekommer. Inom franska socalistpartiets vänster finns motståndare, bland dem Harlem Désir, en gång ledare för SOS Racisme och mottagare av Olof Palme-priset.

I senaste numret av Le Monde Diplomatique går chefredaktören Ignacio Ramonet till hårt angrepp mot ”blairismen” och ser valet av Robin Cook som ett ideologioskt ställningstagande för ”tredje vägen”, new labours högst försiktiga socialliberalism.

Skälen till skepsisen mot Cook bör vara fler. Han lovade ge en moralisk dimension åt utrikespolitiken, men har tämligen viljelöst gett efter för vapenhandel och anpassat till sig till Bush-administrationens nya, extremt dyrbara försvarssystem. Så hotfullt mot nedrustningsförsök och så uppmuntrande till spridning av till exempel kärnvapen.

 

    Flertalet EU-länder, bland dem Sverige, är starkt kritiska.

Cook har intagit en särskilt överslätande hållning till Israels ockupationspolitik och den alltmer groteska sanktionspolitiken mot den irakiska befolkningen.

Man kan undra om inte de socialdemokratiska ledarna i Europa är på väg att göra ännu ett irreparablet personval med genanta ideologiska konsekvenser. Först den hjälplöse Romano Prodi, sedan den viljelösa och konflikträdde Javier Solana och så nu Robin Cook.

Ingen ska dock anklaga den europeiska vänstern för att utnyttja sin måhända tillfälliga styrkeposition till att favorisera den egna politiken.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet