Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kulturen får sänkta hyror

    Det blev inte många nyheter för kulturen i årets vårbudget. Av de 120 nya miljonerna till kulturen betalas hälften ut direkt, resten i höst. Men det finns ett intressant principbeslut - staten sänker sina lokalhyror.

I genomsnitt betalar kulturinstitutionerna mer än en fjärdedel av sina anslag i hyror. Riksdagens revisorer har visat att de krav på marknadsanpassning som staten ställde på Fastighetsverket i början av 90-talet inte fungerar på kulturlokaler. Operan, Dramaten och Moderna museet kan inte flytta för att hitta billigare hyra.

I vårbudgeten föreslår regeringen att marknadshyror ersätts av kostnadsbaserade hyror. Det gäller flera statliga institutioner. Hyrorna minskas med 19,1 miljoner kronor. I kommunerna kvarstår problemen. Även om en teater som Hipp skulle kunna flytta blir det svårt att hitta nya hyresgäster.

Kommer kommunerna att lyssna på Ulvskog eller sätter det kommunala självstyret återigen käppar i hjulet?

Vårbudgeten ska enligt Göran Persson handla om att "Klassklyftorna ska minska. Rättvisan ska öka." Att motverka marknadshyror är ett litet steg på vägen. I höst får vi se om det gäller hela landet och alla invånare.

Pelle Andersson Jesper Lindau
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet