ÅSIKT

Selimovic gör Hamlet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SVERIGES RADIO
Jasenko Selimovic.

Jasenko Selimovic, Göteborgs stadsteaters framgångsrike chef, har kommit till Danmark för att sätta upp Hamlet på Teater Mungo Park i Allerød. I tisdagens Berlingske Tidende publicerades en stor intervju med honom, där mycket förtjänar att citeras.

Krig uppstår, när de intellektuella uppger sin fria, liberala position och ställer sig i tjänst hos en ideologi, en rörelse, ett parti, menar Selimovic. Slaktare som Radko Mladic finns i alla samhällen. Det fatala inträffar, när han får legitimitet, genom att de intellektuella ställer sig i hans tjänst. Både nazismen i Tyskland, kommunismen i Sovjetunionen och nationalismen i Jugoslavien fick vind i seglen med de intellektuellas hjälp. Så håll de intellektuella borta från politiken, säger Selimovic.

i en värld som är ur led...

Egentligen är jag inte intresserad av teater, säger Selimovic provokativt och viftar med sin cigarr. Teatern är bara ett instrument till att skapa offentlig debatt och ett medel att diskutera hur vi ska leva våra liv, säger han och övergår till att förklara hur balansen i samhället ser ut.

"Ett samhälle har flera fingrar, ekonomi, socialt liv, kulturellt liv osv, och dessa krafter samarbetar och motarbetar varandra samtidigt. Det ska de göra, och det är sunt. Men när alla dessa krafter går samman och ställer sig i tjänst hos en av krafterna, då uppstår diktatur."

I vår tid har så skett, när ekonomin blivit helt överordnad, menar

Selimovic, och det är detta hans Hamlet kommer att handla om, ett samhälle där balansen är ur led. Som vårt.

Lennart Bromander