Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Något för vänstern i Europa?

Shlomo Ben Ami prövar idéer för den nya israeliska väns-tern.   Shlomo Ben Ami prövar idéer för den nya israeliska väns-tern. Foto: AP

    Shlomo Ben Ami besökte Stockholm i veckan. Inte för att tala om Mellanöstern utan för att pröva idéer för en ny israelisk vänster.

Vi möttes för ett drygt decennium sedan. Han var ambassadör i Spanien och skrev lärda böcker om inbördeskriget där. Med tiden skötte han Madrid-

förhandlingarna om Mellanöstern, senare blev han Ehud Baraks utrikesminister.

 

    Barak och Ben Ami förlorade både freden och valet. Nu leder högermannen Sharon den nya våldspolitiken och får stöd av labourpartiet och den tragiske Shimon Peres.

Ben Ami bröt med labour, liksom en annan av väns-terns ministrar Yossi Beilin. Samarbetet med krigshögern påskyndar labourpartiets kliniska död, säger Ben Ami, inte under vårt långa samtal i Stockholm, utan i en intervju i spanska El País. Han är oerhört bitter mot Arafat: "Han är ingen ledare. Man kan inte lita på honom. Han sa nej till det mest långtgående fredsfördrag Israel någonsin erbjudit." Arafats budskap är, säger Ben Ami: "Den som vill vinna val ska inte försöka skapa fred tillsammans med mig."

 

    Ben Ami talar om Israels "mycket djupa identitetskris". Själv söker han rekonstruera väns-tern, vinna ledarskapet i partiet för att föra en politik både för fred och för radikal social jämlikhet.

Den europeiska vänstern har starka skäl att lyssna till Shlomo Ben Ami.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet