Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ett liv som berör

Johan Bergström.   Johan Bergström. Foto: ULLA MONTAN

    Johan Bergströms Kom närmare är både en pikaresk-, en bildningsroman och en berättelse om hur vi går mot döden var vi går. På första sidan står berättaren och ser upp mot det rum på ett hotell i Köpenhamn där han en gång avlades och på sista sidan hämtas han plötsligt av döden i en ung flickas skepnad vid Sortedam i samma stad. Hans livslopp passerar däremellan i både episodisk och episk följd. Han hamnar på en smuggelskuta, redigerar film i såväl London som Berlin och plockas emellanåt upp av märkliga kvinnor i Köpenhamn - kvinnorna i Johan Bergströms värld är verkligen märkvärdiga men tenderar väl mycket att agera som ett slags hjälpgudinnor i en utpräglat manlig drömvärld.

Kom närmare har en resignerat luttrad ton, livet är gåtfullt, man kastas hit och dit genom en kedja av rent slumpmässiga händelser, och kanske bör man hellre använda termen antibildningsroman. Inte går det att lära sig något av detta egendomligt oförutsägbara liv. Men en pikaresk är Kom närmare utan tvekan, romanen följer huvudpersonens resor och olika arbets- och kvinnoupplevelser, och varje episod har skarpa konturer och tecknar olika livsöden med dyster lyskraft.

 

    Johan Bergström har tidigare skrivit en roman Hitom Utsira, om den sinnessjuke nors-ke målaren Lars Hertervig (samme målare som Jon Fosse skrev sin stora roman Melancholia om) och en novellsamling Den gömda ön, som båda utmärktes inte minst av samma tonträff, samma stilkänsla och förmåga att forma en historia som Kom närmare. Dessemellan har Johan Bergström, född 1947, ägnat sig åt en lång rad verksamheter, varav åtskilliga samma som huvudpersonen i Kom närmare.

Utan slöseri med adjektiven skapar författaren en klar, målerisk prosa, och ljuset skimrar som i Lars Hertervigs tavlor. Kom närmare är en vacker och vemodig roman, och jag har litet svårt att läsa den som distanserad kritiker, eftersom jag blir så starkt berörd.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet