Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Döden och fula flickan

Carina Jingrot och Ola Isedal i   Carina Jingrot och Ola Isedal i "En vacker värld". Foto: ERIK LINDWALL

    Det är snabba klipp när Darling Desperados och Teater Galeasen spelar den katalanske dramatikern Sergi Belbel (f. 1963). I tre timmar flimrar den vackra ytans värld förbi, perforerad av försmådda kvinnor, blodtörstiga terrorister och hämndlystna fula flickor. Om det är en smula svårt att hänga med i handlingen, så kan det bero på att man har valt att klippa och klistra från inte mindre än tre av Belbels pjäser. Hans mycket filmiska texter inbjuder till detta, uppbyggda som de är av korta scener mellan oftast två personer på temat sex och död.

Ramen utgörs av en regissör som berättar sin idé till en film där ett antal situationer leder till plötslig död, vilka sedan spegelvänds, så att när de än en gång spelas upp ges de en lycklig utgång. I denna ram har man infogat två pjäser, en om den extremt fula flickan som börjar döda alla vackra människor omkring sig, och en om några terrorister som kidnappar en kvinna för att pressa hennes korrupte man på pengar.

 

    Historierna hänger alltså inte riktigt ihop. Visst finns det gemensamma teman, mest framträdande det om ytans betydelse i ett mediefixerat samhälle där bristen på en varaktig identitet leder till ett anonymt våld. Men Belbels texter lider själva en smula av det de vill kritisera. Pjäsernas uppbyggnad är oftast litet väl enkla, slapsticken duggar aningen tätt och han låter ofta texten säga allt, vilket är en klassisk definition på konsten att tråka ut.

Föreställningen har dock ett beundransvärt tempo och ensemblen är överlag god där framför allt Ulrika Malmgren som den fula flickan respektive havande polis är särdeles minnesvärd. Men kanske borde man ändå ha nöjt sig med en av pjäserna, eller åtminstone stramat till bearbetningen och gett den en mer pregnant dramatisk linje. Nu är underhållningsvärdet högt, men syftet med uppsättningen var nog djupare än så.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet