Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Den starke och svage byter plats

    Runtomkring i världen går folk som känner sig nedslagna och misslyckade olika slags kurser för att sluta tänka negativt och själva ta ledningen och makten över sina liv. "Du skapar din egen verklighet", New Age-rörelsens mantra, är den nådelösa teorin bakom. Kerstin och sju andra brustna kvinnor börjar en sådan stärkande kurs i Liselott Willéns debutroman Sten för sten. Första träffen får de en långläxa av den karismatiske kursledaren O. De ska alla välja något motbjudande, lågt och hemskt som de aldrig skulle kunna göra, men planera det i detalj, och se om de förändras på vägen.

Kerstin, som är en hunsad högstadielärare som misstänker att hennes man är otrogen, börjar planera olika mord. Först ska hon ta livet av den elake rektorn, sen stryker hon honom för en elev som lägger bajs på hennes stol, sen bestämmer hon sig för mannens älskarinna, utan att veta vem hon är.

O riktar sina eldslågor mot henne: "Du klarar det Kerstin. Du är stark. Du kommer att lära dig bortse från andra, att inte ta illa vid dig. Tillåt dig att ha några ovänner, styrkan ligger i att inte böja sig för dem man föraktar."

 

    Liselott Willéns dämpade och balanserade stil matchar inte riktigt det mänskliga känslokaos hon vill åt. Folk pratar som man pratar, som i seg svensk tv-dramatik, trist trovärdiga repliker utan blixt eller förtätning. Det är ju högst irrationella människor hon skildrar, kirurger, advokater och matematiklärare som gör varann illa utan att fatta det, som drivs av sexuella begär de inte rår på, men ändå hukar under snygga sociala strukturer och klamrar sig fast vid det vardagstrygga till varje pris.

Det prydliga språket gör dem likgiltigare än de borde vara. Men författarinnan lyckas ändå utveckla och pussla ihop en ganska komplicerad intrig och behålla en framåtdrivande osäkerhetskänsla ända till den häpna slutvändan. Styrka och svaghet, offer och gärningsman byter plötsligt värde. Kerstin, som tar makten över sitt eget liv, är kanske bara en manipulatör som ger igen, och den tragiska hjältinnan den som tar sömntabletterna?

Pia Bergström- Edwards
Om Aftonbladet