Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En konstig grej

Isabell Sollman och Robin Keller i en scen ur   Isabell Sollman och Robin Keller i en scen ur "Men I Framtiden Då?" Foto: MATHIAS JOHANSSON

    Han är jude. Hon är det inte. Men kära i varandra tror de att de är och talar redan om bröllop. Möjligtvis.

Så är förutsättningarna för Men I Framtiden Då? En pjäs som aldrig kommer förbi sina förutsättningar.

Tag bröllopet. Han ( Keller) vill gifta sig i synagogan. Hon ( Sollman) vill ha det borgerligt. Och mer sägs inte om det. Han vill äta kosher. Hon vill smörsteka sitt kött. Och mer sägs inte om det. Han vill omskära det gossebarn de ska skaffa sig. Hon icke. Och mer sägs inte om det.

Så håller det på i 45 minuter. Vilja hit och vilja dit och då och då litet kel och Stevie Wonder. Och inte att de nånsin tycks komma ut förståndigare ur nåt samtal.

Allt har dock charmfull ton och är sympatiskt framfört på en spelplattform där dekor (sushirätter, pallar, anemoner) vid behov far upp ur hål i golvet. Lustigt och poetiskt.

Nåt mer än poesi kunde dock vara önskvärt. Till exempel en eller annan klyftig analys av grunden för den samvaro som här tar form. Eller skulle kunnat ta form om samtal förts med klara besked och till slut.

Bort alltså med du-förstår-mig-inte-tjaf set och mer fakta i stället. Som att alla religiösa samfund är auktoritära. Det judiska inte minst. Och att följa påbud från såna håll är att skriva in det auktoritära i sitt eget liv. Sen kan man spela hur mycket Stevie Wonder som helst.

Det är kort sagt något som inte stämmer i charmen. En lite för smidig tanklöshet rosenfärgar pjäsen. Inte så att vi hindras se att problem finns (och berörs) men de djupare bakomliggande mörkren ska vi förskonas från att titta in i. Så det trevliga tjafset kan få fortsätta i evighet (eller fram till analytikersoffan) (en annan form av evighet).

Jag undrar därför inte på att Metzger i ett presskick före premiären anser att "kärlek är en konstig grej". Visst. Om detta är kärlek håller jag med honom. Fast nog liknar det mest en "grej" för söta smålustigheter.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet