ÅSIKT

Utklädda skinnskallar?

PER GAHRTON slår tillbaka mot kravallpolisen

1 av 2 | Foto: EWA LEVAU/SYDSVENSKAN BILD
Per Gahrton grips av två poliser vid helgens demonstration mot EU i Malmö.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det kan inte vara sant! Sånt här händer inte i Sverige! Så här agerar inte svenska folkets egen älskade polis som "mitt i gatan står"!

Så lät det bland deltagarna i den legala EU-kritiska demonstrationen i Malmö i lördags redan några minuter efter avmarsch när det gick upp för oss att vi var omringade av poliser, hundpoliser, ridande poliser, kravallpoliser. Och värre har det blivit med varje tv-bild och ögonvittnesskildring från förbluffade journalister, chockade åskådare och ilskna demonstranter. Kan det verkligen vara svenska poliser som går bärsärkagång på det viset? Kan det vara folk som utbildats på polishögskolan som utan skrupler bankar ner unga tonårstjejer och bussar schäferhundar på folk som redan ligger på gatan? Kanske inte.

Här har vi ett gäng stora stadiga män i 25-35-årsåldern som kännetecknas av att de är:

a) slagskämpar; de slår först och frågar sedan och förefaller lika kunniga om psykologi och konfliktlösningsmetodik som ett gäng hamnsjåare på 1800-talet,

b) kvinnomisshandlare; de behandlar unga kvinnor som något katten släpat in, som boxboll och slasktratt för aggressionsutlösning,

c) fegisar; de saknar civilkurage, döljer sig bakom masker och slår både svagare och mindre,

d) usla ryttare; de låter sig kastas av och bitas av sina egna hästar,

e) djurplågare; de sliter och drar i sina nervöst skällande hundar och lyckas inte hindra dem från att bita liggande ungdomar,

f) högerreaktionärer; de kräver att vänsterungdomar som de piskar med batongerna ska avsvära sig "det de står för",

g) antidemokrater; de hånflabbar när de hör att en fångst är parlamentariker och tycker det är "för jävligt att sådana" kan vara politiker.

Vad kan det vara för folk som har dessa egenskaper? Poliser som skall skydda den svenska demokratins lag och ordning? Det verkar helt osannolikt. Vilket oerhört fiasko för regeringen, justitieministern, rikspolischefen, polishögskolan om det vore så. Kan det finnas en rimligare förklaring?

Jag drar mig till minnes ett nummer av riksdagens informationstidning Från Riksdag och Departement häromveckan (nr 10/01). Där finns ett uppslag med fetstilsrubriken SVENSK POLIS KRISAR. Artikeln berättar att brottsutredningar har dålig kvalitet, att polisen inte klarar av att skydda medborgarna mot brott, att allt fler medborgare tvärtom slås ihjäl när de omhändertagits av poliser. För att råda bot på detta elände har en rad förslag framlagts. Ett innebär att en sorts reservpoliser skall införas, "personer ska kunna få en grundläggande polisutbildning och på fritiden kunna utföra visst polisiärt arbete".

Aha! Så måste det förstås vara. Man har i Malmö gjort ett experiment för att se om det här förslaget är moget att genomföras. Man har anlitat arbetslösa, stora kraftiga män utan skrupler och utan erfarenhet av vare sig polisarbete, polishundar eller polishästar. Jag vet inte om man avsiktligt letat efter högerreaktionära, demokratiföraktande kvinnomisshandlare.

I vilket fall som helst: de som nappat på erbjudandet visar sig ha alla viktiga egenskaper gemensamma med ett gäng skinnskallar.

Det var alltså inte svenska folkets vänliga och modiga polis som släpade runt tonårstjejer och slog ner unga kvinnor med batonger. Det kan inte ha varit det! Nej, det var ett gäng skinnskallar som klätts ut i polisuniformer. Det måste ha varit så. Annars skulle det ju betyda att polisen i Malmö är värre än polisen i Seattle, Prag, Nice. Svenska poliser skulle ha blivit så upphetsade av uppgiften att skydda EU:s höjdare att de kastar alla normala moraliska normer överbord och går fram som en hord dödsänglar över politiskt engagerade ungdomar?

Justitieministern, rikspolischefen, säg att det inte är så, säg att det som hände i Malmö var en mardröm, ett misslyckats experiment med inhyrda reservpoliser, lova att det aldrig kommer att upprepas, lova att alla äkta svenska poliser är pålitliga jämställda demokrater som aldrig skulle nedlåta sig till att slå en batong i huvudet på en späd 17-årstjej med punkringar i näsan! Och om, o fasa, inte alla svenska poliser är jämställda demokrater - se till att de blir det!

Per Gahrton