Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Pinsamt, Bush!

Bush har fått problem. Den känsliga abortfrågan har hamnat i rampljuset.   Bush har fått problem. Den känsliga abortfrågan har hamnat i rampljuset. Foto: AP

    James Kopp, en av ledarna för den våldsamma nordamerikanska antiabortrörelsen, är anklagad för att ha mördat en läkare i New York och ha deltagit i ytterligare tre överfall med skjutvapen. Han har lagt upp en hemsida, där hundratals läkare, klinikmedarbetare, politiker, poliser och familjemedlemmar listas med adresser till arbetsplatser och hem. Tre av namnen är överstrukna - personerna hör nämligen till de sju dödsoffer som krävts under de senaste fem åren.

Den 29 mars greps Kopp i Frankrike. Och president Bush har, försiktigt uttryckt, fått problem.

I USA hotar terrorismen att slå ut rätten till abort. Bara tjugo procent av gynekologerna lär sig att utföra aborter på läkarhögskolan, och i 84 procent av USA:s kommuner saknas abortläkare. Under tryck av de senaste årens terrorism har aborterna sjunkit med mer än 15 procent.

 

    De militanta abortmotståndarna organiserar sig ungefär som de moderna nazisterna - i självstyrande grupper som hämtar inspiration från Kopps eller andras hemsidor, eller en handbok som kallas Manual för Guds armé. Eller rättare sagt, samvetslösa aktivister använder sig av hemsidor och tryckt material för att hetsa upp mentalt instabila människor till vansinnesdåd som de slipper ta ansvar för. I handboken beskrivs både hur man mördar läkare och hur man trakasserar kliniker med klotter, stinkbomber och hot - harmlösa aktiviteter som kan utvecklas till mord.

Den antiabortterrorismkommission som Clinton tillsatte 1994 lades ner utan resultat två år senare. Eftersom terroristerna arbetar i självstyrande grupper kunde det inte handla om konspiration mot staten, och var inte längre något för FBI.

Därför är gripandet av Kopp nu så pinsamt - och viktigt. Det är nämligen uppenbart, som Bernard Shapiro skriver i The Nation, att Kopp haft hjälp att fly från USA och understötts av ett nätverk av aktivister som flytt till likasinnade på Irland.

 

    För Bush, som började sin presidenttid med att första dagen i ämbetet tacka den kristna högern genom att strypa amerikanskt bistånd till utlandsorganisationer som propagerar för rätten till abort, är arresteringen dubbelt pinsam: USA tvingas förhandla med en främmande makt om utlämnandet av en person som gör något som administrationen helst talar tyst om - av hänsyn till de icke våldsutövande abortmotståndarna. Dessutom är Frankrikes villkor för utlämnande att USA lovar att inte använda dödsstraff. Ännu mer ironiskt är att det är den nyutnämnde justitieministern John Ashcroft, en av USA:s mer kända abortmotståndare, som sköter förhandlingarna.

Men om Bush svettas, spirar möjligen en gnutta hopp bland kvinnorna i USA, och deras läkare.

Mats Deland
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet