Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Sorglig men rolig pärla

Clarice Lispector. Copyright: MANCHETE   Clarice Lispector. Copyright: MANCHETE

    I den brasilianska författarinnan Clarice Lispectors korta roman Stjärnans ögonblick berättas historien om Macabéa, en fattig, eländig och sjuklig flicka. Hon är uppvuxen hos en elak moster i det fattiga nordöstra Brasilien, har nu anställning som maskinskriverska i Rio de Janeiro, men får sparken eftersom hon är så kass på att skriva maskin. Hon träffar sin första pojkvän - en uppblåst typ som snart lämnar henne för hennes kollega, och så ljuter hon en sorglig död - och upplever ett ögonblicks sublim lycka.

Macabéas historia berättas av författaren Rodrigo S. M. Han råkade en gång på gatan möta den oansenliga flickans blick. Han blir därefter som besatt av henne, han är tvungen att skriva om henne, annars riskerar han att kvävas. Han har dock svårt att komma i gång med berättelsen och håller en lång monolog om skrivandets vedermödor. Någon annan skulle kunna skriva ner den här historien, säger han, men det måste vara en man för "en kvinnlig författare skulle riskera att dränka alltsammans i tårar".

Lispector uppfinner alltså en manlig författare som uppfinner en kvinnlig huvudperson. Egentligen är kanske flickan författarens orsak. Utan flickan, ingen författare, och ingen Clarice Lispector heller. Och vad betyder könstillhörigheten? Är flickan en projektion enbart? Mannens bild av kvinnosläktet?

Flickan framkallar ett helt register av känslor hos författaren. Ömhet, medlidande, men också förakt. Hennes anspråkslöshet provocerar honom. Han kan inte låta bli att jämföra sig själv med henne. Skrivandet är det som gör honom till något annat än en tillfällighet - som hon. Macabéa skriver i och för sig också, hon är ju maskinskriverska till professionen, men hon kan inte läsa.

 

    Stjärnans ögonblick är en enda lång lek med berättartekniska konventioner. Resultatet blir en text som ställer en mängd frågor: Vad är litteratur och vad är verklighet? Hur skriver man om fattigdom och social misär utan att bidra till densamma? Vad väcker bristen hos dom som har? Vad väcker kvinnan hos mannen? Hur förhåller vi oss till den Andre?

Vi får inga svar. Stjärnans ögonblick är en liten pärla till bok. Sorgesam och rolig på samma gång.

Clarice Lispector kom till Brasilien två månader gammal 1926 med sina utvandrande ukrainska föräldrar. Familjen slog sig ner i det fattiga nord-

östra Brasilien. Tolv år senare kom Lispector till Rio de Janeiro där hon utbildade sig till jurist, ett yrke som hon dock aldrig kom att utöva. I stället blev hon en av Brasiliens mest kända och uppskattade författare. När Clarice Lispector skrev Stjärnans ögonblick var hon svårt sjuk i cancer. Det blev hennes sista bok i livet.

 

    Lispector "upptäcktes" av de franska strukturalisterna på 60-talet. Hon har hyllats av den franska filosofen Hélène Cixous, som i flera år hållit seminarier om henne. Cixous menar att Lispector, i sällskap med bland andra Genet, Joyce och Kafka, är ett lysande exempel på "l'écriture féminine", en skrift som bryter ner hierarkier och motsatser.

Tidigare har ett par böcker av Lispector översatts till svenska, novellsamlingen Familjeband (1986) och det impressionistiska resereportaget Brasilia: fem dagar (1998). Det är utmärkt att Stjärnans ögonblick nu översatts och jag skulle gärna se fler av hennes böcker på svenska.

Cecilia Annell
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet