ÅSIKT

Pilger får svenskt pris

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
John Pilger får sitt pris i Uppsala.

Lech Walesa, Amnesty, Günther Wallraff, Yasar Kemal, Desmond Tutu " alla har de fått Monismanienpriset (utdelat av Kenne Fants stiftelse för det fria ordet och Göteborgs Nation i Uppsala). I år läggs ännu ett gott namn till raden av pristagare: John Pilger, journalist, författare och dokumentärfilmare, född i Australien, bosatt i London.

Vi har i många år publicerat hans artiklar här på Aftonbladets kultursidor och i höstas visade SVT hans dokumentärfilm om de döende barnen i det bojkottade Irak. Pilger var, tillsammans med bland andra Edward W Said, en av talarna på det yttrandefrihetsseminarium som Ordfront arrangerade på bokmässan förra året. Ordfront har också givit ut hans senaste bok, Den dolda dagordningen.

Den 30 maj kommer John Pilger till Uppsala för att hålla en föreläsning, motta priset (40 000 kronor) och lyssna till motiveringen: "" för sina skarpsynta och kritiska analyser av tendenser till maktkoncentration inom västvärldens media [...] Vidare har Pilger på ett unikt sätt ägnat sig åt en genomträngande nyhetsrapportering av händelser och företeelser som utelämnats i den mediala dagordningen. Därigenom utmanar han även den etablerade konsensus som förefaller råda mellan de politiska, ekonomiska och mediala sfärerna."

Vi kan bara instämma.