Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Jag kysser hela handen!

Curt Appelgren och Ivetta Irkha i   Curt Appelgren och Ivetta Irkha i "I stället för".

    När dramaklassikerna spelats för tusende gången kan även entusiaster tröttna och börja tänka på annat. Kanske en uppvisning i hur det är att spela klassiker?

Så har på sistone pjäsmakare från Euripides till Schiller ompaketerats. Och här är det Tjechovs tur.

Skäl är en uppsättning av hans Måsen med aktörer som ovanligt nog även är goda instrumentalister och sångare. Dessutom kan de sina ryska 1800-talstonsättare.

Det föranleder häftiga meningsutbyten om musiken i en av Tjechovs pjäser. Och strax ska förstås alla på teaterns gamla

piano briljera i löpningar över spektra från Wien till rysk

romantik. Ett muntert kattrakande minsann.

 

    Men så mycket repetition (eller ens kollationering) kring Måsen blir det förstås inte. Pjäsrollerna är snart nog bara språngbrädor för kvällens aktörer att studsa ut i mer eller mindre originella förverkliganden av egna fantasier.

Kruxet är att alla uppträdande ska föreställa att vara sig själva. De har sina egna namn och moderna kläder. De är kort sagt utsatta för det halsbrytande psykprovet att spela autentisk (rymmas i bilden man har av sig "själv").

Dessa "roller" ska sen göra nåt ett press-utskick kallar en "öppen föreställning" kring Måsen. En "improvisation" där speltiden ändå mirakulöst kan bestämmas till två timmar.

Bugandet för nyare tiders salighetsläror (Impro etc) är onödigt. Aftonen är uppenbart repeterad och även om det finns mån för improvisationer: varför skulle de vara bättre än den faktiskt strålande meta-

teater som bjuds?

 

    Inte för att artisteriet alltid bländar (fast Irkhas pianospel gör det). Eller för att tolkningarna är fria från yvigheter. En Stanislavskij skulle nog hostat i kulissen då och då.

Men inte över spelglädjen och entusiasmen i detta udda försök att via känslomusik av Mussorgskij och Tjajkovskij och Skrjabin återfinna Tjechov! Det är djupt charmfullt.

Varning dock! Mitt hjärta har alltid vettat mot denna litteratur. Tjechov, Tolstoj, Gogol! Bjud mig ett lillfinger av dessa galna ryssar! Jag kysser hela handen!

teater

I STÄLLET FÖR ...

Tjechovtexter & rysk musik hanterade av

truppen

Regi/dekor: Jurij Lederman och truppen

I olika roller: Curt Appelgren, Katarina Böhm,

Ivetta Irkha, Michail Kazinik, Jurij Lederman m fl

Scen: Teaterstudio Lederman

Speltid: 2 tim

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet