Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En tuff terrier på scen

Anders Carlsson och Monica Wilderoth.   Anders Carlsson och Monica Wilderoth. Foto: bodil johansson

    Underbart men sant! Teater Terrier i Malmö är något så bra som en ny grupp scenskoleelever som sedan ett år tillbaka målmedvetet styr över vad de själva spelar. Här handlar det inte om att producera teater för produktionens egen skull eller om att snickra smarta språngbrädor till karriären utan om att använda teatern för att aktivt ta del i det allmänna.

Flyktingarnas situation - ett allvarligt ämne i tiden - men med Terrierna på scen blir det allt annat än det förväntade. En hoppfull ung man med gitarr och Bob Dylan i bagaget, en ambitiös studentska på väg till ett universitet i ett annat land. Är de verkligen flyktingar? Man vill ge desertören rätt då han upprörs över deras barnsliga fantasier. På honom och den tysta unga kvinnan med babyn står det tydligt skrivet att de är på flykt från kriget.

 

    Men den oskuldsfulla, för att inte säga muntra, tonen mellan de fyra personerna som tillsammans gömmer sig i kylcontainern biter huvudet av den bekväma cynism som låter "vi vet redan hur fruktansvärt det är för att vi har hört det förut". Vi vet verkligen ingenting om dessa personer och deras språk, befriat från all igenkännbar jargong, väcker de bara en större nyfikenhet. Nej, ingenting låter sig förstås med en gång. Långsamt arbetar sig föreställningen ner till personernas bakgrund och slutliga fasansfulla öde.

Visst, dramaturg och regissör kunde ha rensat i stoffet och de känslomässiga slutvibratona, men som helhet är Jag skulle ha ropat för länge sen på Brändan i Malmö Folkets Park både större och viktigare än sina delar.

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet