Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Rosa planeter och lyckliga katter

Dan Haeberlein, Andreas Wallin, Nanna Castillo och Kiki Muukkonen.   Dan Haeberlein, Andreas Wallin, Nanna Castillo och Kiki Muukkonen. Foto: SUSANNE SANDSTRÖM

    Enda ursäkten för att stiga ner i en stekhet källarhåla och sitta av en timmes teater är Hej alla jävlar, barnkabaré för vuxna med nypremiär i torsdags. Texterna är skrivna av tioåringar från skolor i Tensta och Saltsjö Boo och får en att lite häpet undra vart fantasin tog vägen. Hur blev språket så ängsligt och förnumstigt som mitt och andra vuxnas? Någon gång måste det ha varit som det här: ett gränslöst flöde av påhitt och lögn, fantasi och sanning som låter som dikt "

Att stiga ner i Teater Overgrounds källare är att stiga in i det kaotiskt färgstarka rum där barn i dagens Sverige vistas. Det är grundforskning ensemblen gör när de lyfter fram ett språk vi vuxna inte har minsta aning om.

Här kan en katt som vill ut i världen bygga sig en raket och hamna på en planet som ser ut som jorden fast den är rosa på ena sidan. Där nere står fem gubbar och vinkar och katten lever lycklig i alla sina dagar. Se där en riktig saga!

 

    Go with the flow är ett bra råd till alla skrivande. Barn gör det tydligen helt självklart. Ulla från Öresund kan tycka om havet på en tavla och segla på det till Afrika och gå på sand och gräs. Det viktigaste för henne är att bajsa. Att leva tycker hon inte om.

På scen är allt översatt till allvar och lust. I Stephen Rappaports skickliga regi märks barnrollerna bara som en skiss för skådespeleriet. Nanna Castillos lite trumpna tjej överrump-lar med den plötsliga kraften i sin sång och Kiki Muukkonen kan spetsa sötheten till det mycket prudentliga. Andreas Wallins pojkaktiga öppenhet gentemot publiken balanseras mot Dan Haeberleins mer återhållsamma.

En liten svacka vid de mer realistiska berättelserna och en osäkerhet i slutet, jodå. Men Hej alla jävlar behöver varken början eller slut, utan får gärna rulla på som ljudbandet i foajén med barnens skabrösa popsånger.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet