Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Som en mörk anti-såpa

Stefan Whilde.   Stefan Whilde.

    Redan namnen på huvudpersonerna i Stefan Whildes nya roman, hans fjärde, gör att man anar argan list. Daniel Grim och Jennie Nattstjärna signalerar inte direkt jordig realism.

Till ytan är denna något dimmiga berättelse länge tydlig nog: en man återvänder till hemtrakten och räddar sin undersköna käresta från en bondgård där en mystisk sekt begår sina trosriter. Han tar med henne till "mörkaste Afrika" (som det en gång hette), där han förblir onåbar som vittne (eller värre) till det massmord som ägt rum på gården.

 

    Det här är nu ingen vanlig dussindeckare. Här har vi att göra med en högst tidlös djävul i människohamn, som återuppstått ur historien och föddes redan på 700-talet.

En skräckromantisk kalkon? Visst är det snubblande nära ibland, och den som inte är beredd att köpa återfödelsekonceptet ska nog läsa något annat. Som spänningslitteratur är den ändå en skickligt hopknåpad, okonventionell antisåpa.

Framför allt imponeras jag av Whildes språkbehandling (när han inte alltför ogenerat agerar brylling till Björn Ranelid): ett sensuellt språk med hög svansföring. Det gäller inte minst den doftrika och medryckande skildringen av djurlivet i vilda Afrika. Inför de avsnitten skulle nog till och med Karen Blixen ha nickat gillande, eller åtminstone igenkännande.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet