Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Censur - men hur?

    Gunnel Arrbäck, chef för Statens biografbyrå, har varit på premiären av Hans Gefors opera Clara, och efteråt anmält föreställningen till filmcensuren, det vill säga till sig själv.

Föreställningen har nu förbjudits för ungdom under 15 år. I Clara ingår nämligen ett filmat inslag av DI-eleven Lisa Munthe, en våldtäktsscen som av publiken ska uppfattas som sedd genom en bevakningsmonitor. Att inslaget har en funktion i ett större konstnärligt sammanhang intresserar inte Gunnel Arrbäck. Filmer får inte visas för publik innan de har förhandsgranskats av Statens biografbyrå. Detta har nu gjorts.

I höstas inträffade en likartad incident: i Ben Eltons Popcorn på Dramatens Elverket fanns ett filmat inslag av den dåvarande DI-eleven Josef Fares, som skulle uppfattas som en parodi på våldsfilmer. En åskådare som såg föreställningen med sin unge son reagerade och anmälde filminslaget till Statens biografbyrå som efter kontakt med kulturdepartementet krävde granskning av filminslaget. Därefter förbjöds föreställningen i sin helhet för ungdom under 15 år.

 

    Teater har helt andra konstnärliga traditioner än filmen. Att modern teater och opera blandar in andra konstformer, exempelvis film, är självklart. Film som visas inom ramen för en teater- eller operaföreställning inordnas i ett annat konstnärligt uttryck och kan inte betraktas isolerad. Genom att blint, och okänsligt, tillämpa regler gjorda för ett annat medium blir Gunnel Arrbäck den som bestämmer hur teater och opera tillåts uttrycka sig konstnärligt - och i praktiken den som återinför teatercensuren.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet