Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det våras för Kyrklund

Willy Kyrklund (1921–2009).   Willy Kyrklund (1921–2009). Foto: CATO LEIN

    Willy Kyrklunds författarskap är rimligen ett av de starkaste det svenska 1900-talet känner. I hans böcker kan förvisso hittas spår från den tid de skrevs, men det är aldrig flagor som skymmer sikten eller lägger hinder mellan läsare och text. Det handlar om en tematisk aktualitet, i ordets bästa bemärkelse och om den rätta känslan för språket. Det svenska språket har lyckliggjorts av hans texter.

Under resten av maj hyllar Radioteatern Kyrklund med fyra produktioner, varav tre är alldeles färska. Eva Gröndahls bearbetning av romanen Solange från 1951 härrör från hennes uppsättning på Teater Brunnsgatan Fyra för några år sedan. Margaretha Byström och Bjarne Löwdin ger röst åt Solange, den romantiskt drömmande flickan som slutar som en tuva starrgräs för all sin längtans skull, respektive Hugo, det svenska ingenjörsidealet förkroppsligat med sina hyllningsoden till logiken och förnuftet.

 

    Det är en vacker föreställning, låt vara med en viss förkärlek för det romantiska och känslosamma. Den kyrklundska ironin och drastiska retoriken är kanske heller inte det dramatiskt mest tacksamma, och något skall väl sparas till dem som efter föreställningen inser att Kyrklund måste läsas.

Radioteatern ger också den 20 och 25 maj På te hos Gud, en repris från 1991, och sedan följer en dramatisering av Mästaren Ma (regi Karl Dunér) samt högtidsstunden Bilderna vandrar igenom oss som vågor genom vatten, där Kyrklund själv läser valda delar ur sina verk. Örongodis är bara förnamnet.

Willy Kyrklund
Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet