ÅSIKT

Krig på Oslobodjenje...

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: HÅKAN JAENSSON
Oslobodjenjes moderna tidningshus förstördes under kriget.

I måndags kom inte Oslobodjenje ut. För första gången på 58 år.

Oslobodjenje är Sarajevotidningen som väckte världens beundran genom att komma ut varje dag under belägringen av Sarajevo. Tidningshuset granatbesköts systematiskt av serbiska trupper, medan journalisterna fortsatte att skriva samtidigt som de ägnade en stor del av sin tid till att få fram olja - till tryckpressarna.

I fredstid kommer andra problem.

Sedan en vecka tillbaka strejkar journalisterna. Droppen var när den hårt kritiserade ledningen, som vägrar att förhandla med facket, ville skära ner de sedan veckor uteblivna lönerna med 20 procent.

På senare år har flera av tidningens tongivande journalister slutat. Däribland Mehmed Halilovic, Sandra Kasalo och Ibrahim Polimac.

Den nya, hårt kritiserade ledningen med direktören Salko Hasanefendic i spetsen har inte lyft ett finger för att försöka behålla tidningens tunga medarbetare. Nu växer missnöjet. Och oklarheterna och frågorna kring tidningens ekonomi.

Vart tog donatorernas pengar vägen? Varför redovisas inte utlandsförsäljningen? Varför sägs ingenting om samarbetet med Benetton?