Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tvära kast, Putin

Putin tränar hårt. Under ett besök i Japan förra året visade han upp sina kunskaper i judo.   Putin tränar hårt. Under ett besök i Japan förra året visade han upp sina kunskaper i judo. Foto: AP

    Man måste slå till först, och slå så hårt att motståndaren inte reser sig igen. Så säger den ryske presidenten Vladimir Putin. Han talar om motståndarna i Tjetjenien. Inte tveka, säger Putin. "Det är som med hunden. En hund känner när någon är rädd för den. Då biter den."

Putin är kärv i intervjuboken. Journalisten Andrej Babitskij, som rapporterade om Tjetjenien-krigets ohyggligheter, får veta vad han går för. Folket bad honom helt enkelt "dra åt helvete", säger Putin.

Babitskij var ingen riktig ryss utan en förrädare, precis som general Kalugin, som avslöjade hemligheter om KGB. "En slöfock", dessutom. En som "inte kommer ihåg någonting".

Livet som spion i DDR var förresten bättre än i Ryssland. Fast ölen var tung. Putin ökade tio kilo i vikt. Han är tillbaka på 75 numera. Hård träning.

 

    Putin var med i partiet; det var nödvändigt för en KGB-agent. Förresten var farfar Putin kock åt både Stalin och Lenin. Och framtidens moraliska värden måste, säger den ryske presidenten, vara tydliga och lättfattliga som i "den kommunistiske byggarens lag".

Napoleon var en stor ledare, Putin intresserar sig särskilt för honom. Också kuppmakarna mot Gorbatjov hade förtjänster, de var egentligen idealister, säger Putin: "Deras mål var ädla."

Putin har bara varit rädd en gång i sitt liv. Det var i barndomen, när han såg 1 maj-tåget. Ett enda misstag har han begått. Han sträckte armen ut ur bilen och försökte sno åt sig några höstrån från en lastbil. Det höll på att sluta illa.

Plötsligt ställs frågan: "Föredrar ni byxor eller kjol?"

"Nu föredrar jag kjol, men tidigare föredrog jag byxor."

Det visar sig dock vara Putins hustru som lämnar det svaret.

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet