Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

...men ni sviker alliansfriheten

Mikael Nyberg svarar direkt:

    Svenska Freds lever. Det är alldeles riktigt. Men hur?

De flesta här i landet är fortfarande anhängare av neutralitet och alliansfrihet. Det gäller också majoriteten av Svenska Freds medlemmar.

Detta folkliga stöd för neutralitetspolitiken handlar inte om nationell egoism. Alliansfriheten har genom historien varit ett skydd mot krigsaktivister i överklassen som velat dra in landet i stormaktsäventyr.

Alla som har ögon att se med vet att regeringen nu städar ut de sista resterna av denna fredspolitik.

Vi är på väg in i Nato, säger förre försvarsministern Thage G Peterson i en intervju i senaste Ordfront Magasin:

- Den nya EU-styrkan betraktar jag som en reguljär armé. Som en Nato-filial.

Men vad gör ledningen för Svenska Freds? Maria Ermanno bedyrar, liksom regeringen, att alliansfriheten består, och föreningen sprider material där neutraliteten utpekas som militarismens sista fäste.

 

    Kongressbeslut på att organisationen ska driva kampanj mot militariseringen av EU prioriteras bort. I stället deltar företrädare för Svenska Freds i marknadsföringen av den nya säkerhetspolitiken.

Det är klart att Svenska Freds med denna linje fjärmar sig från det motstånd som nu växer fram mot EU:s och Natos krigsaktivism.

För övrigt är Clarté ytterligare ett exempel på faran med statsstöden. Tidskriften levde under flera år gott på bidragen. Under tiden förföll organisationen och prenumerantvärvningen. Nu är vi på väg att dubbla upplagan.

Mikael Nyberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet