Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Avgjort?
Inte alls!

    Striden om kultursidornas framtid är avgjord, påstår Gabriella Håkansson, författare och kulturjournalist, i en litania i Sydsvenska Dagbladet den 22 maj.

Kulturcheferna Elam och Luthersson på Dagens Nyheter respektive Svenska Dagbladet har ersatts av Berggren och Werkelid (en anpassning, enligt Håkansson). Dessutom har kristidningen Svenska Dagbladet tvingats sänka gagerna, vilket har drabbat bland andra Håkansson: hon förväntades producera 30 procent mer mot samma betalning.

Sorgligt, men jag tycker att Håkansson tar i när hon drar slutsatsen att kultursidorna nu förlorat mot "profithungriga styrelser" och att det som var en frizon nu riskerar att bli "livsstilsbilagor med kulturell utsmyckning".

 

    Dagens Nyheter har lyft sig en bit ur populärkultursoppan och vad som händer med Svenska Dagbladets ambitiösa kulturbilaga vet vi ännu inte.

Och det finns ju faktiskt andra kultursidor: Expressen och Aftonbladet har på intet sätt skruvat ner några ambitioner eller spätt ut råkulturen med några livsstilsfinesser.

Dessutom finns det en landsortspress där, åtminstone på många håll, kulturmaterialet får allt större plats och allt högre kvalitet.

 

    Vettiga tidningsledare har begripit att en särskild sorts röster blir allt mer värdefulla i det ökande och alltmer entoniga larmet från lobbyister och debattproffs - och att ett växande kulturintresse ger fler och mer krävande kultursidesläsare.

På sikt är det kommersiellt klokt att satsa på kultur.

Gabriella Håkansson har dåliga erfarenheter från Svenska Dagbladet. För det behöver hon inte skåpa ut en hel genre. Det gynnar bara de krafter hon säger sig vara emot.

PS: Håkansson efterlyser en veckobilaga "där kritik, debatt och politisk analys får lov att breda ut sig så mycket som det behövs". En bra idé. Vi gjorde ett försök för tio år sedan. Då var övriga kulturjournalister besynnerligt tysta.

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet