Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Rojas tvära ideologiska kast

Mauricio Rojas.   Mauricio Rojas. Foto: SOFIA EKSTRÖM

    Två liberaler överröstade den stillsamma fågelsången på söndagsförmiddagen. De talade i radio om Bilderberg-gruppen och eliternas samförstånd.

PM Nilsson, politisk redaktör på Expressen, var bekymrad över det tysta samförståndet, vindrickargemenskapen på kursgårdar och hos tankesmedjor. Ryggdunkningarna som bekräftar enigheten.

Folkpartiets nya stjärna, de frisinnades tänkte frälsare, Mauricio Rojas, försvarade kraftfullt Bilderberg-modellen. Makten behöver avskildhet för att fritt kunna diskutera tidens stora ämnen. Offentlighet och insyn skulle störa uppriktigheten. Den dolda agendan välsignades.

Ett folkpartistiskt språng, kan man tycka. Förr i tiden angrep Bertil Ohlin så gott han förmådde Harpsundsdemokratin, de förtroliga och insynsskyddade mötena mellan privatkapitalismens män och socialdemokratins ministrar.

 

    Jag läser om Rojas fint analytiska avhandling om Marx för att få hjälp att förstå hans tänkande. I den texten varnar han för det nya klassamhället, som växer ur den offentliga och privata byråkratin och som kan leda kapitalismen in i sovjetisk byråkrati, insynsskyddad och i händerna på "en ny klass". Rojas tycks i den viktigaste text han skrivit varna för Bilderberg. Omprövningen är gåtfull.

Bilderberg-gruppens centralgestalt har länge varit Henry Kissinger, på goda grunder misstänkt för delaktighet i Pinochets militärkupp i Chile. Rojas bekämpade Pinochet, fast han deltog inte i Allende-alliansen.

För några år sedan höll Rojas föreläsningar på Malmö högskola. Han intog en mer pragmatisk hållning till Pinochet. Hans regeringstid var god för företagsamheten, berättade Rojas för studenterna. Särskilt småföretagare som sålde champinjoner fick ett uppsving, meddelade han de något förbluffade studenterna.

 

    Småföretagsamheten, helst helt befriad från sociala begränsningar, ska också skänka medborgarskap och oberoende åt invandrare i Sverige. Alltså superexploatering av den egna personen och familjemedlemmar. Annars ett exempel på den degradering av arbete och människovärde som Rojas oroligt uppmärksammade i sin avhandling.

Det är svårt att få syn på någon genuin liberalism hos folkpartipolitikern Rojas, annat än den mer primitiva ekonomiska varianten. Däremot syns sprången, de oerhörda ideologiska kasten. Det är väl ingen slump att Rojas i sin avhandling citerar den märkvärdige poeten Majakovskij: "Att våga det är att förlora ett ögonblick. Att inte våga det är att förlora sig för alltid."

Frågan är bara: Vad är det Rojas vågar och vad är det han är rädd att förlora?

Olle Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet