Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Då, men nu då?

    Med skotten Charles Esche som kapten och svenskan Åsa Nacking som styrman har Rooseum i Malmö nyligen inlett en ny färdriktning. Deras första utställning har lånat titeln från tidskriften Vi, den svenska välfärdsmodellens publicistiska flaggskepp.

Utställningens fokus ligger på i huvudsak konstnärliga sociala gemenskaper med särskild tonvikt på experimenten runt det magiska året 1968. En något ovanlig syn i det tidigare så postmodernistiska Rooseum.

Till exempel blandas fotodokumentationer från Christiania i Köpenhamn och från Theo Altenbergs orgiemystiska sammankomster i Österrike med mer renodlade konstverk som idébetonat tar upp gemenskaper av olika slag. Inget ont i det, utställningsidén är intressant. Men resultatet är ojämnt. Jag kan förstå att utställningen vill rikta kritik mot det individualistiska samhället. Och det ligger i tiden. Kollar man till exempel på många konsthögskolors elevutställningar just nu handlar det påfallande ofta om att formulera mikro-utopier av olika slag.

 

    Men Vi-avsiktliga gemenskaper saknar en djupare problematisering. Eller rättare sagt: Varför håller Christiania i dag på att bli en chic stadsdel med restauranger som kräver bordsbeställning och tomter med simbassänger? Utställningen hade vunnit på om de forna idealen på ett tydligare sätt hade spelats ut mot dagens försök att skapa nya sociala gemenskaper.

John Peter Nilsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet