Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hispiga, kloka, bigotta människor

    Ämnet Kap Verde hör inte till mina starkaste, och därmed är jag väl i gott sällskap med de flesta svenskar. Hur mycket har till exempel den forna kolonialmakten Portugal betytt för befolkning, livsstil och social struktur? Att döma av den kapverdianska romanen Familjen Trago av Germano Almeida dominerar den portugisiska livsstilen, medan de starka inslagen av övertro däremot har mer afrikansk än sydeuropeisk karaktär.

Romanen är en familjehistorik som utspelar sig under förra seklets första hälft på ön Boa Vista, belägen flera dagsresor från närmsta grannö. Salazar kommer till makten långt borta i Portugal, vilket mest märks på att det kommer en landsförvisad läkare till ön och inlemmas i gemenskapen. Annars lever man knappt men inte alltför illa i sin isolering. Och man lever i och för familjen - hispiga, kloka, kättjefulla, bigotta, vidskepliga eller vidsynta människor i en ganska välfungerande röra.

 

    Almeida är mycket njugg med miljöskildringen, och på hans Boa Vista florerar ingen exotism, bara ett koppel färgstarka människor. Dem tar författaren väl vara på, och berättarstilen får läsaren att erinra sig att Kap Verde också ligger rätt nära Sydamerika.

Lennart Bromander

roman

Germano Almeida

Familjen Trago

Förlaget Tranan

Övers. Irene Anderberg

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet