Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Carmen i parken

Carl Unander-Scharin, Ulrika Skarby och Katarina Giotas i Parkteaterns uppsättning av ”Carmen”.   Carl Unander-Scharin, Ulrika Skarby och Katarina Giotas i Parkteaterns uppsättning av ”Carmen”.
Foto: PETRA HELLBERG

    Den stora behållningen i Parkteaterns Carmen, som nu invigt sommarens säsong i Vitabergsparken, är det musikaliska arrangemanget. Den nio man starka orkestern under Jonas Dominiques ledning använder sig bland annat av bandoneon, det slags dragspel som på grund av sitt stora register ofta hörs i argentinsk tango. Tillsammans med accenter i blecket försvinner allt vad bombastisk orkestermusik heter, i stället ges plats åt det slags musik som mycket väl skulle kunna höras på Lillas Pastias bodega. Vi får plötsligt en överraskande närhet mellan musiken, rollfigurerna och skeendet. Med sådana musikaliska förutsättningar är ett tätt och dramatiskt kammarspel närmast ofrånkomligt.

Men nu blir det märkligt nog inget av med den saken. Den rena scenen med klara färgfält och närmast pedagogiskt tydliga dräkter ger i stället företräde åt de stora och enkla linjerna. Visst finns historien kvar, men någon större finess hos karaktärer eller skeende ryms inte här.

 

    Av någon anledning så är i detta land det här med att spela i parker dessutom liktydigt med revy och litet buskis. Operan Carmen är väl ändå tillräckligt känd och publiken nog bevandrad för att dramatiska nyanser och fokuseringar också i det lilla formatet låter sig göras. Sätter man dessutom mikrofoner på operasångarna, ja då är det svårt att inte ramla in i musikalfacket. För nog kan goda sångare som Katarina Giotas (Carmen) eller Charlotta Larsson (Michaela) höras ändå.

En helt igenom levande opera skulle också möjliggöra en större scenisk koncentration och ett mer intimt tilltal, inte minst då mycket av dramatiken redan finns i musiken. Dominiques musikaliska arrangemang bjuder här fler skikt och mer spänning än det som händer strax bredvid på scenen – all den närhet och vemodiga dramatik som hörs i valthorn och bandoneon ljuder så mycket sorgsnare då resten mest är avstånd och stora gester.

 

Claes Wahlin

opera

CARMEN

av Bizet

Översättning: Anders Bodegård

Regi: Åsa Melldahl

Scenografi: Marika Feinsilber

I rollerna: Katarina Giotas, Patrik Forsman, Charlotta Larsson, Mattias Nilsson, Björn Gedda med flera.

Kapellmästare: Jonas Dominique

Scen: Parkteatern i Vitabergsparken, Stockholm

Speltid: 2 timmar

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet