Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det är nåt konstigt med Kommunals ledning

    Det händer inte ofta, men det händer att en kongress går en annan väg än den som regissörerna anvisat. På Kommunals kongress fick i onsdags förbundsledningen ge sig inför den massiva kritiken mot en kongressrapport som uttryckte sin kärlek till privatiseringar och konkurrens.

Men det är något konstigt med Kommunal. I många år nu har jag förundrat mig över att förbundets ledning förefaller så ointresserad av att slåss för den offentliga sektor där majoriteten av dess medlemmar arbetar. "Jaså, det är därför Kommunal kallar oss välfärdsarbetare", skriver en upprörd insändare på Kommunals hemsida, "vi skall alltså bli välfärdsarbetare åt dem som driver privata vårdföretag. Det är alltså deras välfärd vi ska arbeta för. Inte de människor som behöver vården." Och signaturen Mona i Solna är förbannad, tycker att det finns en Maria Curman-historia inom Kommunal. Vad menar hon?

 

    Jo, Kommunals avtalssekreterare Jan Sjölin sitter med i styrelsen för Vittra AB, ett företag som startar den ena elitpräglade friskolan efter den andra runtom i Sverige. Vittra har ett avkastningskrav på fem procent för sin verksamhet, är alltså vinstdrivande på det sätt som Kommunals ledning gärna uppmuntrar. Företaget ägs dessutom till 70 procent av det börsnoterade investmentbolaget Bure. Tillsammans med Sjölin sitter i Vittras styrelse också den före detta moderate riksdagsmannen Ulf Kristersson.

Än märkligare blir det ju när det visar sig att Sjölins engagemang i detta vinstdrivande skolföretag är så djupt att han fått ett frigymnasium uppkallat efter sig! Sjölinska gymnasiet i Göteborg. Vittra har för vana att ge sina skolor namn efter styrelseledamöter och därav kan man väl dra slutsatsen att Sjölin uppskattas i styrelsen. Om Sjölin äger aktier i verksamheten vet jag inte och kanske är det fel, som Mona i Solna gör, att dra paralleller till Maria Curmans aktieinnehav i främsta konkurrenten. Men vore jag kommunalare skulle jag inte gilla tanken på att förbundets avtalssekreterare har ett personligt intresse av att slåss för privata inslag inom i vart fall skolan. Ju sämre rykte offentlig sektor får, desto bättre går det väl för Vittra och ägarna Bure?

 

    Det är något konstigt med Kommunals ledning. Detta jättelika förbund, som kunde sätta kraft bakom krav på mer resurser till offentlig sektor, har förvandlats till en tummelplats för marknads- och förnyelseretorik.

Göran Greider

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet