Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Varför inte bara dra en bra historia?

    Det är inte alltid en fördel med intellektuellt välutrustade romanförfattare. Sådana har en tendens att se för många problem i texten och börja distansera sig, gardera sig och problematisera sitt berättande tills de hamnar i det ofruktbart preciösa. Mikael Timm är en uppenbart intelligent person och han undgår heller inte den här fällan i sin roman Liten handbok för tveksam resenär. Redan titeln anger den lätt ironiska distansen som omgående förstärks i texten där varje kapitel till och med avslutas med en Kommentar och en Arbetsuppgift för läsaren. Trots all ironi blir det lika beskäftigt som i grundskolans läroböcker. Ett flertal historier och berättarplan upprättas parallellt och är naturligtvis tänkta att belysa varandra på lagom sinnrikt vis. Litet kul, ibland, men herregud så utstuderat.

Huvudfåran i romanen består av historien om en pojke på besök hos sin sjuke morfar. Där lyssnar han till en roman som morfaderns sjuksköterska läser upp. Författaren ägnar sig dessutom åt att kommentera resandets existentiella förutsättningar och lägger också parallellt in ytterligare ett par berättelser, bland annat en om en ostasiatisk Mästare, som likt andra sådana litterära mästare formulerar tvivelaktiga plattityder.

Oftast är Mikael Timm både spirituell och välformulerad, men genom sitt intellektualistiska förhållningssätt gör han det onödigt svårt för sig och snor in sig i sina eleganta turneringar. Varför inte bara dra en bra historia nästa gång?

Lennart Bromander

roman

Mikael Timm

Liten handbok för tveksam resenär

Bokförlaget Korpen

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet