Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Man skrattar hela
vägen till galgen

BJÖRN WIMAN om en ny samling av Jan Stenmark

  "Sjuk humor, stor konst", skriver Björn Wiman om sina favoriter i "Känslan man har". De flesta av bilderna i boken har varit publicerade på Aftonbladets kultursidor, där Stenmark finns sedan snart femton år.

    Herrejävlar.

Är det så här vi människor egentligen ser ut? När vi värmer fiskbullar, kollar på tv, grälar, spelar luftgitarr på tennisracket och dyker svanhopp i badkaret?

Och allt vad vi har för oss. Känslan man har efter att ha läst Jan Stenmarks nya album Känslan man har är alltså inte så mycket en känsla som ett nytt sätt att betrakta sig själv utifrån. Som inklippt i ett kolorerat collage, omgiven av feta svarta tuschstreck och med en bitter pratbubbla i mungipan.

I allt väsentligt ser det ut som det brukar i det helvete som är världen enligt Stenmark. Gräset är sönderbränt av femtiotalets solsken, de plågade själarna rotar vidare i det samtida psykets oljegrop. Tuschstrecken längs konturerna har blivit ännu tjockare, ibland så tjocka att en del av de uppförstorade ansiktena i bildens för-

grund blir rena groteskerna.

Visst skrattar man, lika ofta som man ryser. Ämnena är de vanliga: relationer, döden förstås (gärna självmord), mycket sex och nakna damer. Det utsatta barnet kikar fram genom dörrspringan, liksom förstummat.

Att visa det sanna ansiktet, världen bakom fasaderna i ett obevakat ögonblick, är ett huvudtema i Stenmarks bildkonst. Hur ser människor runt dig egentligen ut om du vänder dig om lite tidigare än de räknat med? Vad rör sig i deras huvuden?

Du vill inte veta.

Ska man nödvändigtvis putsa småskit på diamantens yta kan man tycka att Stenmark ibland blir alltför plakatmässigt djupsinnig. De bilder som tror sig säga mest om existensen är de som säger minst. Stenmark blir pedagogisk och lätt att citera, vilket jag inte kan minnas att han varit tidigare.

 

    Bland många favoriter i det nya albumet finns mannen som hoppar höjdhopp mitt ute i storskogen. Man ser ett skrev i gammaldags idrottsshorts som seglar över en ribba. Under står texten "Jag trodde jag var ensam, men efteråt fick jag höra att pungen hade synts". Typiskt oförklarlig bild. Varför ägnar sig karlen åt höjdhopp mitt ute i bushen? Vem har sett hans pung? Hur har Stenmark kommit på detta?

Det är sjuk humor, stor konst.

De bästa collagen, som detta, utgår uppenbart från en bild och inte från en förmedlingsbar idé eller tanke. De riktigt läskiga bilderna funkar på samma sätt. Intentionen är ogenomskinlig, bilderna mystiska och texterna klockrena käftsmällar: "Har du varit barn? Har du varit barn om natten."

Men Stenmark kan dra rena vitsar också, utan att förlora kontakten med den mänskliga bottensatsen. Ta mamman som läser en saga för sitt barn: "Olycka vet jag vad det är. Men vad är tomteb?" Man skrattar hela vägen till galgen.

Björn Wiman (Kritiker i Expressen)
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet