Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hoppas att de överlever

    Förlaget Ordfront ger ut goda författare (man har till exempel satsat hårt på den av Bonniers ratade John Berger), bokklubben Ordfront säljer egna och andras kvalitetsböcker och driver dessutom en bred cirkelverksamhet med tonvikt på demokratifrågor. Tidskriften Ordfront Magasin redovisar bokklubbens erbjudanden - och är samtidigt en tung och uppkäftig tidskrift för samhällsdebatt och litteratur. Precis som till exempel Arena, Arbetaren och Moderna Tider är Ordfront Magasin nödvändig läsning för den som har större krav på information än den som ges i den vanliga mediala rundgången.

Det är inte alltid Ordfront Magasin träffar rätt och ibland kan tidskriften bli besvärande fotriktig. Men ofta innehåller den lysande artiklar som man inte hittar på andra håll - från senaste året minns jag särskilt reportageblocken om skolan och sjukvården.

Ordfront Magasin har inga partilojaliteter och inget att göra med mediejättar som Bonniers eller Schibsted.

 

    Expressens ledarsida (7 juni) har en annan åsikt och vädrar den inför Ordfronts stämma nu i helgen. Skribenten glädjer sig över att Henning Mankell lämnar förlaget och skriver hoppfullt: "Det kan vara en katastrof för det drygt 30 år gamla vänsterförlaget." Och: "Försvinner tidskriften Ordfront Magasin är det inget att gråta blod för."

Tidskriften påstås vara "en nostalgiskt nationalistisk blaska" som under 90-talet "envisats med att köra huvudet djupt ner i det sunkigaste av vänsterträsk".

 

    Jag känner inte igen tidskriften i den beskrivningen; det känns mer som ett bevis på den" sinnesoro som ibland ger vettlösa resultat på Expressens ledarsida.

Men, vad man än tycker om Ordfront Magasin: Är det riktigt klokt att en tidning som Expressen, en del av Sveriges största mediekonglomerat och med liberalism och mångfald som påstådda ideal, närmast kräver att en liten kollega i mediebranschen ska bort för att den inte alltid har samma åsikter som Expressen?

För min del hoppas jag att både Ordfront Magasin och Expressen överlever.

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet