Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Naturen slår tillbaka


ANDERS PAULRUD fångas av Grünsteins bilder

Denise Grünstein, ur   Denise Grünstein, ur "Figur i landskap".

    Flyr kvinnan på bilden?

Vad är det som har hänt? Det syns inga yttre hot. Ändå verkar det som hon ville försvinna, inte bara ut ur bilden, utan ut ur hela landskapet.

Denise Grünstein har i sin nya kollektion om tio panoramabilder, Figur i Landskap, uppsökt romantikens miljöer; William Turners landskap. Och Caspar David Friedrichs. Romantikens naturideal, som ju fortfarande verkar gälla för så många, är att människan eftersträvar sammansmältning med naturen; vi vill vara i den så fort väderleken gör det möjligt, vi vill sitta i sommarkvällen med färskpotatis, sill och snaps.

Men vad händer om man tar sin kamera till England den kyligaste och fuktigaste våren i mannaminne? Jo, landskapet är inte säkert. Ur hälsosynpunkt. Denise Grünstein tvingas desinficera skorna och köra bilen i speciella bad för att inte bidra till spridningen av mul- och klövsjukan. Naturen ger igen. Slår tillbaka. Det finns ett osynligt virus i luften.

 

    Kanske är det därför kvinnan på bilden vänder ryggen till. Hon vågar inte vistas i naturen längre.

Kvinnan återkommer på de andra nio bilderna också, stora panoramafotografier där skärpan ligger över hela bilden. Kvinnans belägenhet är något oklar. Ibland ser hon rädd ut, någon gång verkar hon tveka som inför ett livsavgörande beslut.

Motsättningen mellan bildernas tekniska skärpa och "otydligheten" i vad de faktiskt föreställer, att vi inte kan vara riktigt säkra på vad som pågår i dem, är intressant.

 

    Omvänt kunde man säga: vi vet exakt vad som pågår, vi vet vad som är åt helvete med miljön, vi känner till samtidens orättfärdiga fördelning vad gäller pengar och makt, detta är skarpt och tydligt. Men när det gäller att ta de moraliska och etiska konsekvenserna av detta är vi otydliga och suddiga.

De allra flesta av oss.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet