ÅSIKT

Hur djupt kan posten sjunka?

Doktor Gormander går till botten

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Det nya postkontoret i Sandhamn.

För något år sen sjönk postbåten. Det var i Abborrkroken och en morgon var båten borta. När folk tittade ner i vattnet kunde man se postbåten skymta under ytan.

Folk blev förstås bestörta. Man vill ju att breven ska komma fram och inte hamna på havets botten. Abborrkroken ligger i Stockholms skärgård och i sjutton år sköttes befordran av post till mellanskärgården utan klagomål.

Men posten ville ha ner kostnaden och fick tag på en ny entreprenör. Han hade visserligen ingen båt och det var en del prat om konkurser i bakgrunden. Men så köpte han i alla fall en båt som var sprucken.

Skärgårdsborna klagade. Det kommer aldrig att gå, sa de, och på ett möte med postchefen i Nacka blev det bråk.

- Det här klarar vi, dundrade chefen för posten i Nacka.

Sen sjönk båten och blev en symbol för den nya postens politik. Posten går till botten med sitt uppdrag, säger skämtarna som lever kvar i föreställningen att posten i någon mening vill tjäna allmänheten.

De har inte märkts att posten har blivit ett bolag. Ett bolags främsta uppdrag är inte att tjäna folket utan att leverera så hög avkastning som möjligt på insatt kapital. Från att tjäna folket till att tjäna på folket, alltså. Redan Bertil Zachrisson ville göra posten modern i mitten på åttiotalet. Han införde marknadshyror och lät posten hjälpa till att bygga en sommarstuga. Sen blev det Ulf Dahlsten, bolagisering och kritiker som talade om det stora postrånet.

Nu uppförs ett nytt huvudkontor för hundratals miljoner. Det har kostat lika mycket att göra om loggor och publicera annonser som ingen riktigt förstått. Det enda som tycks stå hindrande i vägen för att fullända verksamheten är utdelandet av brev och kassatjänster.

Men folk vill inte att posten ska bli modern.

Därför betraktas de som bakåtsträvare och nu har det blivit ett jättebråk i Sandhamn. Där fanns en fin lokal men posten ville inte skriva kontrakt så att uthyraren visste vad han skulle hålla sig till. Det är det som menas med att göra posten modern. Folk ska sättas i svettning. Marknaden trivs bäst i en tillfällig värld.

Efter en massa brev och klagomål från de bofasta i Sandhamn ställde i alla fall posten en liten kur intill brandstationen. "Vi vill att Sandhamn ska ha en bra postservice", skriver chefen för posten Nacka/Värmdö, Ingmarie Carlsson, i senaste numret av tidningen Skärgården.

Men kuren är så liten att kassörskan, Ann Jakobsson, inte får rum med en stol. Det ser konstigt ut. När jag var där senast med en kompis, som har jobbat på Balkan, tyckte han att det såg ut som i Bosnien.

När kassörskan har burit in paketen måste hon klättra över dem och det går inte att öppna kassaskåpet. Blir hon kissnödig måste hon stänga posten och rusa över till brandstationen.

I sommar är det meningen att två kassörskor ska få rum i den lilla kuren. En liten bit bort har man satt upp postboxar men de sitter så illa till att folk måste krypa om de vill tömma sin box.

Jag såg en gammal man krypa på den lilla plattformen. Han såg ut som en stor tax.

Postkuren står uppsmälld på höga cementsuggor och för handikappade har man satt en ringklocka på räcket. Meningen är att den handikappade ska ringa på klockan och att kassörskan ska rusa ut och hoppas att det inte är en förklädd rånare eftersom kassaskåpet står intill den lilla bakdörren.

Helt nära den lilla kuren har Stokab dragit en oktofiberkabel. Sandhamn har fått äkta bredband med en kapacitet så stor att alla svenskar skulle kunna tala i telefon samtidigt - ifall de har elva telefoner var.

Men ingen har råd att koppla in sig på bredbandet, det finns ingen bankomat i Sandhamn och snart kommer tiotusen seglare när Gotland runt startar. Sandhamn är sommartid en av Sveriges främsta turistorter.

Folk står där på bryggorna och stirrar på gubben som kryper fram till sin postbox. Ska det vara så här? undrar de.

Ja. Sluta skriv brev. Använd inte pengar. Sätt en get på taket och bli modern.

Doktor Gormander