ÅSIKT

Sköna mord?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Musikkritikern Karolina Ramqvist har av Baise-Moi fått sitt livs filmupplevelse. Denna ”världens bästa film” bjuder på opornografisk våldtäkt, onani till porrfilm men framför allt våld. Hennes dröm om våld har äntligen förverkligats. Filmens hjältinnor inte bara tänker ”man borde skjuta skallen av honom” utan de gör det också, ”men de är inga monster utan ganska vanliga”. De bara skjuter en kille i anus. De blåser ut en polishjärna. ”Det är fantastiskt att se. Det är upplyftande och skönt.” (Dagens Nyheter 5 juni)

■ ■ Ja, nog är det fantastiskt – detta förhärligande av våldet. Fantastiskt att läsa på DN:s kultursida efter debatten om Lars Norén, 7:3 och Malexandermorden. Fantastiskt att få ta del av denna kvinnliga dröm om ”att ta sig i kragen och hämnas” med ett ohämmat våld mot de män som förödmjukar en. Fantastiskt med ett manshat som bara speglar det kvinnohat somliga män bär på.

I en sådan värld av eskalerat hat finns inget alternativ, inget hopp. En sannskyldig mardröm – för kvinnor och män. Om nu inte Karolina Ramqvist försökt skriva en hårt vinklad satirisk drapa – och gjort fiasko?

Bernt Jonsson ([email protected]) för Sändaren