Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Så skapades en världsnyhet

    "Hur kunde hans nyhet få vingar?" Frågan om hur Maciej Zarembas artiklar om tvångssteriliseringarna (Dagens Nyheter 20 och 21 aug 1997) kunde få sådan spridning i världen ställs i en anmälan av Annika Kroons avhandling på denna sida (4 juni). Den är verkligen berättigad. Det märkligaste är nog att alla dessa utländska journalister alls kände till Zarembas anklagelser.

Det berodde, helt enkelt, på att en mängd av dem gick sysslolösa i Stockholm dessa dagar och väntade på besked om ifall det skulle bli något svenskt OS år 2004.

Jag minns det för att jag fick pressklipp om saken från vänner i utlandet, minns särskilt ett i New York Times som utredde förekoms-ten av tvångssteriliseringar i USA: omfattningen var ungefär densamma som här och motiven också.

Avhandlingsförfattaren Kroon berättar på min förfrågan att det i UD:s årliga rapport Sverige i utländsk press framgår att steriliseringsdebatten var den största svenska nyheten i utländska medier det året.

Hon har inte kopplat den orimligt stora uppmärksamheten till väntan på OS-beskedet, och varför skulle hon göra det när ingen gjorde det medan kalabaliken pågick? Från Margot Wallströms position måste det ha varit tydligt, men hon kunde knappast påpeka saken, det skulle ha sett ut som om hon försökte smita från att bemöta allvarlig kritik mot det socialdemokratiska folkhemsprojektet.

 

    Min personliga teori om debattens dynamik i detta fall är att i stort sett vad som helst som slagits upp stort i Dagens Nyheter dessa augustidagar 1997 hade fått samma världsomfattande spridning. Betyder det att det kan hända igen? Knappast. Förutsättningen förekommer inte ofta: att världspressen samlas på en plats där ingenting händer, inte ens det som de kom för att berätta om.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet