ÅSIKT

Ingen nåd

När ska Algeriets demonstranter
få svar från EU

KULTUR

Ingen nåd, ”ulac smah”, stod det på banderollerna. ”Segra eller dö”. ”Maktens män är mördare”. Slagorden bars upp av en miljon demonstranter, samlade i huvudstaden Alger.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

  De flesta hade kommit från Kabylien, där upproret mot regering och militär pågått i snart två månader.

■ ■ Demonstrationen i torsdags dominerades som alltid av ungdomar. Befolkningen i Algeriet är ung, sjuttio procent är under trettio år. En överväldigande del av dem saknar arbete.

De unga stöds av medborgarorganisationer från Kabylien. De protesterar mot centralregeringens kulturella förtryck.

Manifestationerna bärs också upp av flera oppositionella partier och av en nybildad organisation, som kämpar för pressens frihet och mot de nya lagar som vill kriminalisera yttrandefriheten.

Två journalister dödades under demonstrationen i torsdags, flera hundra personer skadades.

■ ■ Ännu är det oklart om polis och militär sköt skarpt mot demonstranter, som de gjorde under upproret hösten 1988. Vi som var utsända journalister då kunde se hur militär mejade ner demonstranter. Hundratals dödades.

Makten i Algeriet ligger ännu hos generalerna. Deras strategi hittills har varit repression och försök att isolera Kabylien från övriga Algeriet. Berberuppror, har de proklamerat och sänt trupper in i Kabyliens städer.

■ ■ Den väldiga demonstrationen i Alger dementerar generalerna. Oppositionen växer i hela landet, mot korruptionen, ekonomiskt vanstyre och det tilltagande militära förtrycket. Upplösningstendenserna är på väg att sprida sig också till militären. Alltfler officerare hoppar av. I dagarna avslöjar en före detta spion hur militärmakten lät iscensätta och genomföra mord på oppositionella, också i Europa.

Oppositionen i Algeriet ställer några elementära krav på omvärlden. Till exempel att FN eller EU ska skicka undersökningskommissioner till Algeriet och att EU ska använda sitt biståndsprogram också till att kräva demokratiska reformer.

Alltfler solidaritetsdemonstrationer för Algeriet genomförs i Paris. Den senaste fyllde den franska huvudstaden i söndags.

Europeiska ledare däremot förblir tysta.

Olle Svenning