ÅSIKT

EU —superhuliganen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Visst bör man, som Johan Ehrenberg av någon anledning kräver speciellt av mig (Aftonbladet 18 juni), ta avstånd från de maskerade stenkastarna i Göteborg. Det var också ett inslag i mitt tal på Götaplatsen i fredags då jag dessutom var iförd Grön Ungdoms tröja med texten ICKE VÅLD väl synlig. Kan budskapet vara tydligare?

Men en analys som nöjer sig med att fördöma våldsanarkister är lika otillräcklig som en som lägger hela skulden på polisen. Den övergripande orsaken ligger på en annan och högre nivå som EU-anhängaren Ehrenberg väjer för – nämligen EU som nu med ordförandeskap och toppmöte fullbordar förvandlingen av Sverige till ett utkantslän i ett stormaktsprojekt med allt vad det innebär av uppskruvade säkerhetskrav, avstånd mellan maktelit och folk, sekretess och anonymitet.

■ ■Varför drivs polisen till alla dessa trakasserier och övernitiska frihetsberövanden av helt oskyldiga ungdomar och förbipasserande, som Ehrenberg så livfullt beskriver? Något svar ger Ehrenberg inte, kanske för att det är så uppenbart, men inte passar in i ETC:s bild av EU som ett ”vänsterprojekt”. Svaret är förstås: För att EU:s stormaktslogik försätter polisen i en omöjlig situation. Om inte de gästande elitpolitikerna ges fullgott skydd blir det mycket värre för polisledningen än om så hundratals arga Svensson och ilskna icke-våldsdemonstranter protesterar mot omotiverat frihetsberövande.

■ ■Avståndet mellan folk och maktelit kommer obevekligt att öka och väljarna kommer att strunta i en politik som ändå avgörs bakom polisbarrikader. Den som inte ser att EU-medlemskapet är den avgörande faktorn bakom denna katastrofala utveckling blundar för det uppenbara. Visst var det ett antal stenkastande gatuhuliganer som förstörde Avenyn i Göteborg. Men superhuliganen är EU självt som förstör hela Sverige.