Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vad är det för konst att göra det lätt för sig?

konst

Nina Maria Kleivan

Tre bildsviter

Foajé 3

T o m 5 augusti

 

Anna Anders

Shower

Galleri K1

T o m 5 augusti

Kulturhuset, Stockholm

    Låt oss säga det rent ut: mycket av den samtida konsten är skit.

Lugn, jag ska förklara vad jag menar.

Alltför många konstnärer gör det för lätt för sig. Fuskar, rentav. Receptet följer här: Ta en enkel idé, upprepa den, tillsätt därefter en förenklad, men likafullt pretentiös, "teoretisk" överbyggnad. Så är det klart, och när sponsorpengarna väl är insatta på kontot är det bara att servera på någon fancy biennal eller museum.

Två utmärkta exempel på vad jag menar finns nu till beskådande på Kulturhuset i Stockholm.

Ta fotografiet här intill; det är Nina Maria Kleivans sju månader gamla dotter utklädd - till Milosevic. Men det räcker inte med det. Samma barn kläs ut till Hitler, Mao, Pinochet, Idi Amin, Mussolini, Stalin" Ja, ni ser idén.

"Jag är uppfylld av frågor om skuld och oskuld. Kan kontrasten bli större än ett barn utklätt till Hitler?", skriver Kleivan. Vidare: "Barnet är symbol för oskuld och uniformen på makt och våld."

Uppsåtet kan vi lämna åt sidan. Också detta att en känslig person kunde tycka synd om det lilla barnet som måste utstå denna exponering.

Men det allvarliga, och det retar mig till förbannelse, är konstnärens "överbyggnad", det pseudopsykologiska bludder som ska "backa upp" ett illa genomfört konstverk och ge det "legitimitet". (Ett populärt och lite finare ord för "berättigande".)

 

    Nu är Nina Maria Kleivan inte ensam. På Kulturhuset har hon sällskap av tyska Anna Anders präktiga installations-kalkon, Shower. Verket är lätt att beskriva. Åskådaren ser fyra människor duscha i varsin duschkabin. Det är skynken för, men man ser lite ändå. Vi, åskådarna, påstås bli förvandlade till voyeurer, men eftersom det är "vanliga människor" som tvättar sig under armarna i installationen får vi också "möjlighet att känna igen oss själva".

Och sen överbyggnaden: duschinstallationen åtföljs av en lite löjlig etymologisk exercis av hur ordet "shower" kan sättas samman i engelska och tyska språket: shower finns bokstavligen i uttrycket "to show", och tyskan har ju "Regenschauer" för regnskur och "Angstschauer" för ångestrysning.

Ja, tänka sig.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet