Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Fräckheten blir hängande i luften

teater

JORDEN

av Émile Zola

Bearbetning och regi: Christian Tomner

Scenografi: Tommy Glans

I rollerna: Håkan Skoog, Jan-Erik Hagström, Cicilia Sedvall, Alexandra Zetterberg, Tomas Tjerneld, m fl

Scen: Teater Västmanland, på Mimerlaven i Norberg

Speltid: 3 timmar

Scen ur   Scen ur "Jorden" med Teater Västmanland.

    När teatern på sommaren flyttar utomhus styr den gärna mot det grovkorniga. Befinner man sig med publiken i buskarna ska det gärna vara buskis och folkligt och inte intellektuella eller känslomässiga subtiliteter. Det är inte utan att man på landets utomhusscener kan sakna den teater som vågar utmana denna kompakta sommarkonvention.

Hursomhelst har regissören Christian Tomner iallafall fyndat med sin uppsättning av Zolas mustiga berättelse från fattigt franskt bondliv. Jorden må likna intrigen i Shakespeares Kung Lear men när syskonen hos Zola slåss om sin gamle fars ynka tunnland är det inte retorik utan barkflis och spottloskor som skvätter. Teater Västmanlands ensemble spar heller inte på energin utan går på imponerande högvarv i en skådespelarföreställning som gör oskrymtad fest av den låghet som teatern under ordinarie säsong annars sorgfälligt undviker.

 

    Närmast monomant kopulerar och slåss man inom scenografins koboltblå väggar och i ett farsartat tempo. Kroppen, det enda som dessa egendomslösa med säkerhet äger, kommer först. Det är pang på rödbetan precis hela tiden, ner i grannens fickor eller upp under brorsdotterns kjolar. För att sno åt sig något att leva av eller för att stilla sina köttsliga lustar. Just som man definitivt börjar tröttna på det muntert karnevaliska, på benen i vädret, kringburna ankor, franska lantsånger och utdragna pruttar, vrider sig föreställningen kring sin egen axel och visar en obehagligare sida.

 

    Tomas Tjernelds rasande son, som man först fattat sympati för eftersom han ensam talat om rättvisa, förvandlas till en som går över lik för att få pengar. Kring honom och hans oförfärade fru ( Alexandra Zetterberg) uppstår ett dödens fält där gemenskapen bygger på utstötning och hånskratt. Äldste sonen och slarvern ( Jan-Erik Hagström) filosoferar om revolution och en ny och friare tid, men hänger ändå med gänget då det gäller. Rakryggade Cicilia Sedvall och Magnus Schmitz som det unga kärleksparet har inte en chans. Någon vill åt hennes mark och han kommer visst inte ens från trakten.

Så vänder denna aningen för långa sommarföreställning till sist och synar de råa premisserna för sitt eget underhållningsvärde. Men den fräckheten förblir hängande i luften.

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet