Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Männen kring Hitler

historia

Guido Knopp

HITLERS KRIGARE

Övers. Ulf Irheden

Historiska media

 

    Litteraturen om Hitlertiden på tyska växer lavinartat, men mycket av nyutgivningen består av specialstudier, som kräver stora förhandskunskaper, om de ska ge något utbyte. I det läget har Guido Knopps böcker om Hitlers Helfer, Hitlers Krieger och Hitlers Kinder blivit stora försäljningssuccéer i Tyskland, särskilt som de publicerats i anslutning till tv-serier, vilka också sammanställts av Knopp – ett par av dem har även visats i svensk tv och i går sände TV 4 andra delen av Hitlers barn.

Detta luktar spekulation och verkar vara ett fall för Norman Finkelstein och hans rasande uppgörelse med ”förintelseindustrin” (kommer på svenska i höst). Men även om historikern Guido Knopp säkert länge kan leva gott på intäkterna från de här böckerna och tv-serierna, så är den av dem, Hitlers krigare, som nu föreligger på svenska, en riktigt bra bok.

    Liksom i boken om Hitlers medhjälpare porträtterar Knopp bara ett halvdussin gestalter, men gör det i stället mycket fylligt både på bredden och djupet. De sex krigarna är Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Erich von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet och Wilhelm Canaris. Av dem är väl flygarässet Udet inte så allmänt känd men har tagits med för att göra urvalet representativt för olika mer eller mindre militära sätt att förhålla sig till en brottslig regim (Udet begick självmord).

Författaren har en välgörande objektiv och resonerande distans till sitt ämne. Han tillåter sig inga klyschor om Rommels ”djärvhet” eller Mansteins ”genialitet” som strateg; deras militära insatser värderas nyktert, medan deras moraliska förhållningssätt både vägs på guldvåg och ses i ett större sammanhang. Och Guido Knopp förmår faktiskt skriva intressant och uppslagsrikt inte bara om den omstridde och motsägelsefulle spionchefen Canaris utan också om den extremt osympatiske rövslickaren Keitel.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet