Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Livet, på den tiden

HÅKAN JAENSSON läser en 85-årig debutant

    Måndagen den 30 oktober 1950 tar socialassistenten Gunnar Lindqvist på sig gråbrun kostym med sorgband, grå skjorta och svart slips. Gamle kung Gustav har avlidit och Stockholms stadstjänstemän förutsätts iaktta en passande klädsel. Lindqvist skäms dock när han kommer till jobbet vid Gullmarsplan och ser att till och med en slarvig assistentkollega bär svart kostym. Å andra sidan har chefen den dåliga smaken att visa sig i blå skjorta och röd slips.

Samma dag ska månadens bidrag delas ut. Lindqvist sitter med "spärrlistan", kartoteket över dem som av någon anledning inget ska få.

Flera hundra understödstagare, gräl, bråk och hot om stryk. När allt är över och kontoret firar med kanslibiträdets tusenbladstårta skakar Lindqvists hand så att kaffet skvimpar över.

Mer sensationell än så är inte Gunnar Lindqvists Klienterna, kungen och katten - ur en socialassistens dagbok i Stockholm 1950, en bok i serien Liv i Sverige.

Några dagar i ett tjänstemannaliv i en stad med trådbussar, spårvagnar och stor fattigdom. Inget knark, ingen höghusmisär - men försupna och förlupna karlar, nervklena kvinnor, utfattiga åldringar, försummade barn och unga flickor i omständigheter.

    Lindqvist ömmar särskilt för svältande konstnärer: han har haft galleri och hans chef tror att man kan tvinga en artist som apelsinmålaren i Kärrtorp att bryta konstnärsbanan!

Kungen är Gustaf V. Lindqvist är med i människomassorna där liktåget drar fram och han väntar i timmar för att få skriva sitt namn i kondoleansboken på slottet. Katten är en hispig siames som delar lägenhet med Lindqvist och hans syster.

Debutanten Gunnar Lindqvist skriver lågmält och rakt, försöker inte piffa upp texten med några författerichoser. Det är äkta och det 50-tal som inte bara var expansion och framtidstro kommer nära.

I boken står det inte hur det gick sedan, men lyckligtvis publicerade Dagens Nyheter en text till Lindqvists 85-årsdag för en tid sedan: i mitten av 50-talet mötte han sitt livs kärlek, Hannchen, i Berlin. De hann få en son innan hon dog av medfött hjärtfel. Gunnar Lindqvist gifte om sig med en väninna från ungdomen och är nu änkling igen. Han hoppas hinna skriva minst en bok till innan han dör.

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet