Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kort om starka kvinnor

teater

PROVET

av Björn Runeborg

Regi: Michael Cocke

Scenografi: Erika Larsson

I rollerna: Berit Carlberg, Tove Nilsson och Björn Wahlberg

Scen: Wendela Hebbes hus, Södertälje

Speltid: 1 tim

    Andras hem, precis som historiska och bemärkta personers, kan ofta vara nöjsamt att se och vandra runt i. Jag minns ännu det andäktiga tassandet från skyddande plasttofflor i den gamle krigaren Mannerheims bostad i Helsingfors där äldre guidande damer med beundran i rösten framhöll marskalkens stora intresse för det estetiska. Wendela Hebbes varmt gula trähus vid Södertäljes slussar ger ett betydligt mer rustikt och mindre flärdfullt intryck. Men det är nog inte bara föreningen Wendelas vänner som anser henne vara en kämpe av rang. Ensamstående mor till tre barn blev hon 1841 den första svenska kvinnliga yrkesjournalisten och på sin post i Aftonbladet gjorde hon en pionjärinsats med sina ingående och socialt engagerade reportage av stockholms nöd.

Kring denna kvinnas levnadsöde har Björn Runeborg skrivit en smärre pjäs. Det är tur att Berit Carlberg i huvudrollen på samma gång visar fängslande stolt karisma och den glimt i ögat som gör gestalten historiskt trovärdig och att nästa generations version av denna spotskhet tas ut av skönsjungande Tove Nilsson i rollen som hennes dotter och tillika banbrytande operasångerskan Signe Hebbe. Och att Björn Wahlberg följsamt kompletterar trion i rollen som skilda uppvaktande kavaljerer.

Runeborgs pjäs är nämligen ett lättsamt men stolpigt kort lustspel på kvinnotemat att det är ljuvligt med kärlek men männen sviker alltid när det gäller, åtminstone respekten för kvinnors yrkesliv och egna vilja. Om detta vittnar Wendelas egen historia och det blir väldigt konstigt och otroligt när dottern Signe uppvaktas av tillrest italiensk fästman, först är strålande kär men sedan lika raskt blir ännu lyckligare då mamma förhindrar hennes äktenskap och på så sätt räddar hennes karriär som operasångerska.

Provet är en pjäs som inte förmår flyga på egna vingar men som väcker intresset för de verkliga personerna. Man lockas gå hem och läsa på helt enkelt.

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet