Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ömsint och kaxigt

BARBRO WESTLING hyllar en skånsk Shakespeare

Anette Norberg.   Anette Norberg. Foto: Charlotte Strömwall

    Mellan bakslag och hopp i Malmö välkomnar teatern.nu publiken till den eleganta Öresundspaviljongen vid brofästet. En plats där verkligheten lätt kan övergå i otyglade drömmar, som i Shakespeares En midsommarnattsdröm. Regissören Ronny Danielsson vänder med sitt nya folkteaterprojekt åter till Malmö och han gör det med samma generösa och publika sinnelag som under sin långa Studioteatertid i staden.

Puck spelas av ärkeskånska Eva Rydberg, Titanias följe av oemotståndligt akrobatiska Daniel Wennerberg, Shomari Mqulo och Andrej Ayala Westerlund i mörkröda tyllkjolar, de förvirrade unga kärleksparen ger kvartetten Matthias Thorbjörnsson, Åsa Widéen, Rasmus Lindgren och Beate Rostin Wexelsen en rapp och fysiskt nervig puls, ja till och med den indiske pagens ( Niklas Berglind) reaktion på att hanteras som bytesvara görs tydlig i denna demokratiska föreställning.

 

    Musiken är mångkulturellt vindlande, kvinna visar sig lika stark som man, de unga har en kraft som kan bryta gamla mönster. Det är i den fruktbart myllrande undervegetationen och förstås inte uppe hos hertigen som denna föreställning har sitt hjärta.

Det var likadant då Danielsson satte upp pjäsen senast, under sin tid som chef för Göteborgs Stadsteater. Men lite konstigt är det att se samma mycket röda scenografi och tolkningsidéer gå igen från 1997. Behöver inte ett folkteaterprojekt, som dessutom kallar sig teatern.nu, förändras med tiden?

 

    Det absolut bästa och roligaste finns iallafall bara här och nu, med Anette Norberg, Anette Bjärlestam, Eva Järinge, Birte Heribertson och Anette Lindbäck som pjäsens oefterhärmliga amatörteatergrupp. När de kollektivt ömsint och kaxigt leker med schabloner firar både skånsk lokalfärg och burlesk skådespelarkonst en stor och varm konstnärlig triumf. Det är Dramaten-klass minst, så att säga, på detta vassa gäng skådespelerskor.

Barbro Westling

teater

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM

av Shakespeare

Övers: Göran O Eriksson

Musik: Klas Hjortstam

Regi: Ronny Danielsson

Scenografi: Lars Östbergh

I rollerna: Fredrik Gunnarsson, Siw Erixon, Eva Rydberg, Anette Norberg, Anette Bjärlestam m fl

Scen: Teatern.nu, Öresundspaviljongen, Malmö

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet